Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

THE CITY - The City


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

 

the city album cover

THE CITY
The City
Alternative / Progressive Rock
Allignment Publishing Company
ΕΛΛΑΔΑ

Tracklist:
01. The City (02:44)
02. Stay and Wait (05:06)
03. Censorship (04:51)
04. Gone (03:28)
05. Escape (02:59)
06. Alone (03:48)
07. Leap of Faith (03:52)

 Οι CITY είναι ένα τριμελές συγκρότημα (δύο Έλληνες κι ένας Άγγλος), οι οποίοι γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιo London Centre of Contemporary Music. Το πτυχιακό τους project, ήταν και η σπίθα ώστε να δημιουργήσουν αυτό το concept album που κρατώ στα χεριά μου. Επηρεασμένοι από Anathema, Muse, Steven Wilson αλλά και από γενικότερες προσωπικές τους επιρροές, κινούνται στο ευρύ φάσμα του progrock έχοντας ως  σκοπό να είναι πιο radiofrendly και να παρασύρουν στο μουσικό ταξίδι τους περισσότερο κοινό. Το άλμπουμ συνοδεύεται με ένα ασπρόμαυρο βιβλιαράκι - εικονογραφημένη νουβέλα - ενώ το artwork απεικονίζει μία «περίεργη πόλη»

Η εισαγωγή στο άλμπουμ γίνεται  με το instrumental "The City" το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και την εισαγωγή στην ιστορία, μια που απαρτίζεται από τα χαρακτηριστικότερα θέματα όλων των υπολοίπων τραγουδιών του album. Πολύ έξυπνο κατά τη γνώμη μου. Τα σύνθετα μουσικά μέτρα του, οι πολλές εναλλαγές στο ρυθμό και στη δομή με κέρδισαν. Ήθελα πολύ να ακούσω τι θ’ ακολουθούσε.

Η ιστορία λοιπόν (που ακούω και διαβάζω παράλληλα) έχει να κάνει με ένα ερωτευμένο ζευγάρι το οποίο ζει σε μια δυστοπική πόλη όπου ο άνθρωπος έχει χάσει κάθε του ελευθερία. Την ελευθερία του λόγου, του πνεύματος ακόμα και των κινήσεών του. Όλα ελεγχόμενα από την «αρχή» της πόλης, τους Alighment. Οι πολίτες  δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό γιατί έχουν συνηθίσει να ζουν άβουλα την καθημερινότητα τους... ή μήπως απλά φοβούνται; Η ηρωίδα όμως έχει επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει και επαναστατεί με τον τρόπο της, πράγμα που τη φέρνει σε άμεση ρήξη με τον αγαπημένο της, ο οποίος είναι πιο συντηρητικός λόγο του φόβου του για τις αρνητικές συνέπειες των πράξεων της κοπέλας του.

Ακούγοντας το δεύτερο τραγούδι, "Stay and Wait", μου δίνει έντονα αυτή τη ρήξη του ζευγαριού, μέσα από την πεντακάθαρη αλλαγή του τέμπο και του ρυθμού του. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις του ήρωα, η κοπέλα ως γνήσια καλλιτέχνιδα (τραγουδίστρια) με ελεύθερο πνεύμα, συνεχίζει την επανάστασή της και στη συναυλία της αποφασίζει να πάει κόντρα στους περιορισμούς και το κατεστημένο και να ερμηνεύσει ένα από τα «απαγορευμένα και λογοκριμένα» τραγούδια της. Την ένταση της στιγμής την αποδίδει εξαιρετικά το τρίτο τραγούδι "Censorship" το οποίο  χωρίζεται σε πέντε μουσικά θέματα που χαρίζουν απλόχερα την έντονη πολυμορφία του ήχου.

Φτάνοντας στην κορύφωση της ιστορίας, μου είναι αδύνατον να σταματήσω ν ακούω το album αλλά και να διαβάζω την ιστορία… Ο κοφτός (staccato) και έντονος ήχος του τέταρτου τραγουδιού "Gone", με βάζει στο πετσί του ρόλου του ήρωα με αποτέλεσμα να νιώθω την αγωνία και τη σοβαρότητα της κατάστασης της κοπέλας, που νιώθει κι ο ίδιος όταν βλέπει στις ειδήσεις τη σύλληψή της! Καταφέρνει λοιπόν να τη βρει και να τη φυγαδεύσει. Η κοπέλα όμως τελικά υποκύπτει στα τραύματά της και μάλιστα στα χέρια του… "Escape".

Η στεναχώρια και ο πόνος του πρωταγωνιστή αποτυπώνεται στη μοναδική μπαλάντα του album, "Alone", η οποία κλιμακώνεται μουσικά από τη «θλίψη» στην «απόγνωση» και καταλήγει στο «θυμό». Ο θάνατος της κοπέλας είναι ένα γεγονός που ο ήρωας αδυνατεί να διαχειριστεί, οδηγείται στην παράνοια, στις ψευδαισθήσεις και στην τολμηρή απόφαση ν ακολουθήσει την αγαπημένη του σ έναν άλλο «ελεύθερο κόσμο» πέφτοντας στο κενό… "Leap of Faith".

Έτσι απλά τελειώνει η ακρόαση, κλείνω το βιβλιαράκι και σκέφτομαι «Τι ταξίδι ήταν αυτό; Πόσο υπέροχα συνδυάστηκαν όλα μαζί;». Πολύ  ενδιαφέρουσα αρμονία και σύνθετα μουσικά μέτρα που εκφράζονται μέσα από τα δυναμικά τύμπανα. Καταιγισμός από πρωτοποριακούς ήχους και άρτιες μελωδικές γραμμές από τα πλήκτρα και τις κιθάρες, σε συνδυασμό με πρωτόγνωρες μπασογραμμές. Όλο αυτό το μουσικό concept των The City, ολοκληρώνεται με τα εκφραστικά και συναισθηματικά φωνητικά… Βίωσα μια άκρως πρωτοποριακή οπτικοακουστική εμπειρία και στην προτείνω ανεπιφύλακτα.της Μαρίας Χριστίνας Καραφυλιάδου