Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Κώστας Ταλέας (1055 Rock) - Μην επιζητάτε πρόσκαιρες κολακείες!


Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

 

Konstantinos Taleas 1055 Rock


Ο Κώστας Ταλέας είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός με μία από τις μακροβιότερες καριέρες στα ερτζιανά της Β. Ελλάδας. Η αγάπη του για τη δημοσιογραφία τον οδήγησε πίσω από τα μικρόφωνα και για 27 συναπτά χρόνια είναι συνεπής με το κοινό του. Το 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό του 1055 Rock με τις ‘Ιστορίες για Πόπερς και Ρόκερς’ και φέτος τον ακούμε κάθε Σαββατοκύριακο από τις 17:00 μέχρι τις 20:00. Με αφορμή την παρουσίαση των παραγωγών του 1055 Rock που γίνεται στα πλαίσια των γενεθλίων του σταθμού μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία του.
Ραδιοφωνικός παραγωγός 27 ολόκληρα χρόνια. Έχεις εντοπίσει διαφορές στο ραδιόφωνο του τότε με το ραδιόφωνο του σήμερα;

Άρχισα να κάνω ραδιόφωνο το 1990. Αν δεν είχες μεγάλη σχέση με τη μουσική τότε ως ακροατής δεν ήταν δυνατό να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο. Μετέδιδες τη μουσική που ο ίδιος αγόραζες. Η τιμή των δίσκων μερικές φορές ήταν αστρονομική. Οι εταιρίες έδιναν δωρεάν δίσκους μόνο σε λίγους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι περισσότεροι παραγωγοί πουλούσαν τα υπάρχοντά τους (που λέει ο λόγος) για να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό.


Η πιο έντονη ανάμνηση από την πρώτη σου εκπομπή;

Η πρώτη μου εκπομπή ήταν στο Ράδιο Ακρόπολις με τίτλο ‘Η Ώρα Των Μεταλλαγμένων’. Έκανα εκπομπές με heavy-hard rock, AOR, classic rock, νέες κυκλοφορίες, alternative. Για καιρό είχα και αθλητική εκπομπή.


Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο;

Το μεγάλο όνειρό μου ήταν να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία γι αυτό και στις εκπομπές μου έβαζα στοιχεία πολιτικής επικαιρότητας, πολιτιστικής ενημέρωσης και ιδίως κινηματογραφικής κριτικής.


Το 2001 εντάχθηκες στο δυναμικό του 1055 Rock. Πώς βίωσες την εξέλιξη του σταθμού όλα αυτά τα χρόνια;

Από τον 1055 Rock πέρασαν πολλοί από τους καλύτερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Ελλάδας. Χάρηκα που τους γνώρισα και μοιράστηκα σκέψεις μαζί τους. Ο σταθμός βοήθησε πολλούς να αναδειχθούν και να σταδιοδρομήσουν στα ΜΜΕ. Ελπίζω αυτή την αλήθεια οι ίδιοι να τη θυμούνται.


Υπήρξε κάποιος παραγωγός που υπήρξε πρότυπο για εσένα;

Ο Γιάννης Πετρίδης και ο Στάθης Παναγιωτόπουλος.


Ποιές είναι οι απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να διαθέτει ένας ραδιοφωνκός παραγωγός;

Γενική ενημέρωση, αμείωτο ενδιαφέρον για τη μουσική, γνώση κανόνων ορθοφωνίας. Είναι πολύ σημαντικό να παραμένεις προσγειωμένος και να μην επιζητάς πρόσκαιρες κολακείες. Η απότομη πτώση αφήνει σημάδια. Κατέβα λοιπόν από το σύννεφο ματαιοδοξίας.


Ένα από τα απωθημένα σου υπήρξε η δημοσιογραφία με την οποία ασχολήθηκες ένα διάστημα. Ποιές είναι αναμνήσεις σου από εκείνη την περίοδο;

Έγραφα σε μουσικά και κινηματογραφικά έντυπα, εξέδιδα το δικό μου fanzine και για πολλά χρόνια ήμουν συντάκτης του εντύπου ‘In Rock’ που ασχολήθηκε με την ελληνική μουσική σκηνή, τότε που άρχισαν να γίνονται γνωστά συγκροτήματα, όπως Τρύπες-Ξύλινα Σπαθιά-Στέρεο Νόβα.


Έχεις συναντήσει πληθώρα καλλιτεχνών. Ποιος έμεινε πιο έντονα στη μνήμη σου;

Δεν θα ξεχάσω τις συνεντεύξεις με Sepultura, Spiritualized, Godfathers, Mc5, Paradise Lost, Therapy?, Martin Rev.


Υπάρχουν δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο παραγωγός τις οποίες δεν γνωρίζουν οι ακροατές;

Η αγένεια που συναντάει, οι αμείλικτες δημοσκοπήσεις που διαλύουν καριέρες, οι ξαφνικές διακοπές συνεργασίας με κάποιο σταθμό, η αδιαφορία και η ειρωνεία ορισμένων καλλιτεχνών οι οποίοι (υποτίθεται) ότι συμπεριφέρονται επαγγελματικά στις συνεντεύξεις. Επίσης, ένδέχεται να γίνει κάτι έκτακτο που να χρήζει άμεσης ενέργειας. Για παράδειγμα κάπου μέσα στο 1990 έκανα εκπομπή μέσα σε αναθυμιάσεις, γιατί το studio ενός ραδιοφωνικού σταθμού (δεν υπάρχει πιά) είχε πάρει φωτιά.


Θεωρείς πως στην εποχή των social media έχει χαθεί η μαγεία του ραδιοφώνου;

Αν ασχολείσαι στην ώρα της εκπομπής σου υπερβολικά με τα social media εξαφανίζεται η όποια ποιότητα της προσπάθειάς σου. Δηλαδή καταρρίπτεσαι ΟΝ AIR!


Μπορούμε να πούμε πως το ραδιόφωνο λειτουργεί και ως μέσο ψυχοθεραπείας τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον ακροατή;

Aκριβώς! Δρα αγχολυτικά. Ενθουσιάζομαι επίσης, όταν επικοινωνούν μαζί μου ακροατές που άκουσαν την εκπομπή στα είκοσί τους και τώρα έγιναν σαράντα ετών. Μεγαλώνουμε παρέα, το έχετε αντιληφθεί;


Η συναυλία που σου έχει μείνει πιο έντονα στη μνήμη σου;

Η συναυλία των Μetallica στην Αθήνα το 1993. Είχαμε οργανώσει εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 300 ανθρώπων. Είχαν παίξει και οι Cult και είχαν μείνει άφωνοι από το γεγονός ότι δεκάδες θεατές προσπαθούσαν να δουν δωρεάν τη συναυλία από διάφορα μπαλκόνια!


Ποιο είναι το motto που χαρακτηρίζει την εκπομπή σου;

Παιδιά φέρτε τους γονείς σας, γονείς φέρτε τα παιδιά σας.


Τη σχέση σου με τους ακροατές πως θα την περιέγραφες;

Αν τους ρωτήσετε, θα καταλάβετε.


Η στιγμή που θα σου μείνει αξέχαστη από επαφή με ακροατή ή από κάτι αστείο που συνέβη στο studio;

Πριν από είκοσι δύο χρόνια είχαν χαλάσει τα πάντα πικάπ, κασσετόφωνο, cd και ενώ οι τεχνικοί τα επιδιόρθωναν, έπρεπε να μιλάω συνεχώς για είκοσι λεπτά on air.


Το album που δεν θα πίστευε κανείς πως βρίσκεται στη συλλογή σου;

Πολλές συλλογές με hits παλιών ετών, με το απαραίτητο αυτοκόλλητο στο εξώφυλλο "Ο δίσκος που διαφημίζεται στην τηλεόραση".


Η ευχή σου για τον 1055 Rock τώρα που φέτος γιορτάζει τα 16 χρόνια;

Να αντέξουμε για ακόμη είκοσι χρόνια. Μετά θα κάνω διαφοροποιημένες ευχές!
της Κατερίνας Μπουδούρη

Φωτογραφίες του Δημήτρη Καραγεωργίου