Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

ENSLAVED - E


Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

 

enslaved eENSLAVED
E
Progressive Black Metal / Viking Metal
Nuclear Blast
Νορβηγία

Tracklist:
01. Storm Son (10:54)

02. The River's Mouth (5:12)

03. Sacred Horse (8:12)

04. Axis Of The Worlds (7:49)

05. Feathers Of Eolh (8:06)

06. Hiindsiight (9:35)


Οι Enslaved συμπλήρωσαν πέρσι 25 χρόνια καριέρας και φέτος επιστρέφουν με τον 14ο δίσκο τους, πιστοί στο ραντεβού με το κοινό τους κάθε δύο με τρία χρόνια. Η πορεία και οι δουλειές του συγκροτήματος όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι Enslaved, δεν ήταν ποτέ μια τυπική black metal μπάντα από τη Νορβηγία. Ακόμα και στα πρώτα τους βήματα είχαν δείξει τη διάθεση να ξεφύγουν από τα στενά όρια και το κλίμα της νορβηγικής black metal σκηνής στις αρχές των 90’s.

Το δεύτερο είναι ότι οι Enslaved από το Vikingligr Veldi του 1994 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν κυκλοφορήσει κακό δίσκο. Το φετινό Ε δεν αποτελεί εξαίρεση, με την ποιότητα να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι Enslaved όπως πάντα φροντίζουν να διευρύνουν τον ήχο τους με πολλές progressive πινελιές και κλεφτές ματιές στα 70’s, χωρίς να χάνουν την black metal/viking metal ταυτότητα τους.

Σε όλο το δίσκο η δουλειά που έχουν ρίξει οι δύο αρχηγοί, Grutle Kjellson (μπάσο και φωνή) και Ivar Bjørnson (κιθάρες, πλήκτρα, φωνητικά), αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας είναι εμφανής και άψογη σε όλα τα επίπεδα. Από τις εναλλαγές στις δυναμικές και τους ρυθμούς, μέχρι τον συνδυασμό καθαρών και brutal φωνητικών, όλα είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αυτή όμως που ξεχωρίζει λίγο παραπάνω είναι η δουλειά που έχει γίνει στα πλήκτρα από τον Bjørnson και τον νεοφερμένο Håkon Vinje, η οποία είναι μεγαλειώδης. Στο παρασκήνιο δημιουργούν μοναδικές ατμόσφαιρες και στο προσκήνιο, προσφέρουν φοβερές μελωδίες που δένουν τέλεια με τις κιθάρες, το μόνιμο δυνατό «χαρτί» της μπάντας.

Ο αριθμός των τραγουδιών είναι μικρός (μόλις έξι), όμως αντισταθμίζεται από τις σχετικά μεγάλες διάρκειές τους. Κάθε ένα από αυτά τα έξι τραγούδια έχει τα δικά του highlights και χρίζουν μεμονωμένης ακρόασης. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι το ατμοσφαιρικό ξεκίνημα και η κλιμάκωση του εναρκτήριου Storm Son και τα ψυχεδελικά περάσματα και τα καθαρά φωνητικά του Feathers Of Eohl. Και φυσικά μην παραλείψετε να αφεθείτε στην jazzy αισθητική από το σαξόφωνο του Kjetil Møster σε αυτό, αλλά και στο Hiindsiight. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν σε λένε Grutle Kjellson και έχεις Pink Floyd, King Crimson, Rush και Genesis ως ινδάλματα παρέα με Darkthrone, Mayhem, και Bathory.

Κοντολογίς, αν ξέρεις και παρακολουθείς τους Enslaved, το Ε είναι ήδη στη δισκοθήκη σου σε περίοπτη θέση. Αν δεν είσαι ακροατής τους, τρέξε να το προμηθευτείς, χτες.
του Λεωνίδα Παπαδόδημα