Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Μικρή εισαγωγή στο Blues


Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Blues

 

Όταν ακούει κανείς τη λέξη blues, στις περισσότερες περιπτώσεις, του έρχεται στο μυαλό ένας μουσικός, συνήθως κιθαρίστας και συνήθως μαύρος, να παίζει μουσική σε 12μετρη φόρμα και να τραγουδά με μασημένη προφορά. Και δεν πέφτει έξω. Έχει όμως στο μυαλό του μια μόνο από τις πολλές πτυχές αυτής της μουσικής.

Και το πιανιστικό blues των barrelhouses;
Οι marching bands της Νέας Ορλεάνης;
Το, συνοπτικά αποκαλούμενο, classic blues και το ragtime;

Όλα αυτά τα διαφορετικά είδη ανήκουν στην μουσική παράδοση της Αμερικής και, σε διαφορετικές περιόδους το καθένα, αποτέλεσαν το μέσο έκφρασης των Αφροαμερικανών. Εκεί εντοπίζεται και η ρίζα του blues.

Στην Αμερική, υπήρχε πάντα επιρροή μεταξύ της μουσικής των μαύρων και αυτής των λευκών. Παρά τον φυλετικό διαχωρισμό, μπορούμε να ακούσουμε ξεκάθαρα την επιρροή της ιρλανδέζικης μπαλάντας στα τραγούδια των songsters, όπως ο Leadbelly. Απ' την άλλη, οι μουσικοί της country αντέγραφαν συχνά την τεχνική αλλά και τη δομή των τραγουδιών των Αφροαμερικανών.

Στα 60's, με το blues να γίνεται μόδα και στην Ευρώπη, η μουσική αυτή έφτασε στο πικ της δημοτικότητάς της. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για το blues. Τόσο μουσικοί, όσο και ερευνητές.

Παράλληλα όμως με την πορεία από την παράδοση στη μόδα και από τη μόδα στην καθιέρωση του blues ως σταθερή αξία, φαίνεται πως καμιά φορά ξεχνάμε πως δεν πρόκειται απλώς για μια αλληλουχία συγχορδιών και μια συγκεκριμένη κλίμακα στο σόλο.

Όπως και να 'χει, το blues είναι μια ζωντανή μουσική παράδοση, που ακόμη και σήμερα...παραδίδεται από γενιά σε γενιά, με ο,τι αλλαγές, προσμίξεις και φθορές συνεπάγεται αυτό. Πολλοί καλλιτέχνες της rock, της soul και της jazz επηρεάστηκαν έντονα από το blues. Άλλωστε, μέχρι και τη δεκαετία του '30, σε πολλές περιπτώσεις blues και jazz ήταν ένα και το αυτό.

Είναι πολύ δύσκολο να ορίσει κανείς τι ακριβώς είναι αυτή η μουσική. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες έχουν δώσει πολλούς ορισμούς για τη "μουσική του διαβόλου":
- "The blues ain't nothing, but a good man feeling bad"
- "Every bad situation is a blues song waiting to happen"
- "The blues is like that problem child you may have had in the family (...)."
και άλλα πολλά.

Πάντως, σίγουρα αυτή η λέξη και αυτή η μουσική έχουν να κάνουν με συναίσθημα.

 Θα κλείσω αυτή τη μικρή εισαγωγή με μια παραπομπή σε ένα τραγούδι του Otis Spann, που μας λέει μια ακόμη άποψη για το τι είναι τελικά το blues.

Ottis Span - Blues Is a BotherationΤου Μηνά Βακαλούδη