Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

YUVIGI - From Black


Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

 

yuvigi from blackYUVIGI    
From Black
Progressive Folk Metal
Independent
Βουλγαρία

Tracklist:
01. We Die Alone (3:57)
02. Hell Rains Down (4:42)

03. Leading The Blind (5:00)

04. Come That May (6:14)

05. Riddle (4:19)

06. All You Need Is Less (3:28)

07. My Inner Darkness (6:01)

08. From Black (5:17)
Progressive folk metal. Από μόνη της αυτή η πρόταση κρύβει ένα ενδιαφέρον. Όταν δε, έχεις να κάνεις και με ένα progressive folk συγκρότημα από τη Βουλγαρία και μάλιστα στην τρίτη του δισκογραφική δουλειά, το ενδιαφέρον αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο.

Μετά από αρκετές ακροάσεις μπορώ να πω ότι το From Black είναι περισσότερο progressive παρά folk δίσκος, καθώς δεν ακούγεται τίποτα που να παραπέμπει σε αυτή την κατεύθυνση. Ούτε «παραδοσιακά» όργανα (φλάουτα, βιολιά κλπ.), ούτε κάποια “folk” μελωδία. Μικρή εξαίρεση αποτελεί το τραγούδι All You Need Is Less όπου τα πλήκτρα και το μπάσο βγάζουν μια (πολύ ελαφριά) ethnic τάση που θυμίζει Βαλκάνια. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ακούσει τις προηγούμενες δύο δουλειές των Yuvigi. Οπότε δεν μπορώ να ξέρω αν και πόσα folk στοιχεία είχαν στον ήχο τους πριν, και αν στη νέα τους δουλειά άλλαξαν τη μουσική τους προσέγγιση.

Παρόλα αυτά, αυτό είναι και το μοναδικό «μειονέκτημα» του δίσκου. Οι οκτώ συνολικά συνθέσεις είναι καλοδουλεμένες, με εύστοχες εναλλαγές στους ρυθμούς και τις δυναμικές και συνοδεύονται από μια εξαιρετική παραγωγή. Προσωπικά ξεχώρισα τα Come That Way, Riddle και το ομότιτλο ως τις καλύτερες στιγμές του album, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν κατα πόδας.

Στο κιθαριστικό κομμάτι οι Valentin Monovski και Yavor Pachovski (ο οποίος έχει αναλάβει και τα πλήκτρα) αλληλοσυμπληρώνονται και προσφέρουν ενδιαφέροντα riffs και solos, χωρίς να υπερβάλλουν και να προσπαθούν να το παίξουν βιρτουόζοι. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι Panayot Solakov και Spaz Genev σε μπάσο και drums αντίστοιχα, φτιάχνοντας ένα rhythm section με έντονη παρουσία που προσαρμόζεται ανάλογα με τις επιταγές του κάθε τραγουδιού.

Δυνατό χαρτί για το συγκρότημα αποτελεί και ο τομέας των φωνητικών, στα οποία συμβάλουν όλοι εκτός του Genev. Σε πρώτη «ανάγνωση» δεν κάνουν κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Από την άλλη όμως, οι χροιές τους δένουν πολύ καλά μεταξύ τους, βγάζοντας ένα πολύ γεμάτο αποτέλεσμα. Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η άψογη προφορά τους στα Αγγλικά.

Εν τέλει, αν και το From Black κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβρη, είναι ένας αρκετά καλός δίσκος για να ξεκινήσει δισκογραφικά το 2018. Μια αξιοπρεπέστατη δουλειά και μάλιστα από μια unsigned μπάντα.
του Λεωνίδα Παπαδόδημα