Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

WHITE LIES - Still… “Friends”


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

 


White lies
                   
Jack, Harry, Charles. Τα τρία τρίτα των “Friends”. Λίγο που έχουμε ολοκαίνουρια δουλειά τους να κυκλοφορεί εδώ και ενάμιση μήνα, λίγο που έρχονται για πρώτες headline συναυλίες στην Ελλάδα και λίγο που τους έχουμε αδυναμία, δεν ξέρω από πού να αρχίσω να μιλάω γι αυτούς. Δικαιολογημένα ένα από τα πολύ αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού, καταφέρνουν να έχουν περίοπτη θέση στα μουσικά δρώμενα μιας και κάθε φορά που μας παρουσιάζουν κάτι νέο, δεν μας απογοητεύουν φροντίζοντας να κάνουν ένα βήμα παραπέρα από κάθε προηγούμενη δουλειά τους.

'To Lose My Love or Lose My Life' (2009): Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Αφήνοντας πίσω το εφηβικό μουσικό ξεκίνημά τους ως Fear of Flying, επανασυστήνονται στο κοινό ως White Lies πια, δημιουργώντας καινούριο υλικό που ταιριάζει περισσότερο στη νέα και πιο ώριμη προσπάθειά τους. Με τα singles “Death” και “Unfinished Business” να προηγούνται του πρώτου τους άλμπουμ, ήδη τραβούν προσοχή και βλέμματα πάνω τους. Τα λόγια περιττά για την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους η οποία όχι μόνο είχε τόσο καθοριστικό ήχο που προσδιόρισε μουσικά το συγκρότημα, αλλά είναι από αυτές τις αξεπέραστες μουσικές που σκέφτεσαι πως θα ήθελες να ακούσεις ξανά. Κοινώς, μετά από τόσα χρόνια, κρυφά μέσα μας θέλουμε να ξανακούσουμε ένα καινούριο 'To Lose My Love'.

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, ακολουθεί εκτεταμένη προσωπική περιοδεία τους όπως επίσης και σημαντικά support acts τα επόμενα χρόνια σε συγκροτήματα όπως Kings of Leon, Coldplay, Snow Patrol και Muse. Κοινή εμφάνιση και ντουέτο στο τραγούδι “Unfinished Business” με την Florence Welch κατά τη διάρκεια της ετήσιας περιοδείας που διοργανώνει το περιοδικό ΝΜΕ (2009) αλλά και cover στο τραγούδι του Kanye WestLove Lockdown” επίσης σημαντικά βήματα στην πορεία τους για αναγνωρισιμότητα και  ευρεία αποδοχή από το κοινό. Ακολουθεί το άλμπουμ 'Ritual' αρχές του 2011 με τους πρώτους πειραματισμούς στον ήχο των τραγουδιών να είναι εμφανείς και στίχο άκρως περιγραφικό σε σημείο storytelling (ακόμη ακούω “The Price of Love” και νομίζω περνάει ταινία μικρού μήκους από μπροστά μου). Μεγάλη αποδοχή και αγάπη δόθηκε στο video clip του τραγουδιού “Bigger Than Us” το οποίο περιέχει άμεσους παραλληλισμούς με την ταινία «E.T. Ο Εξωγήινος» και τα θέματα που θίγει, αν και εγώ προσωπικά (και επιφανειακά - το παραδέχομαι!) δεν κρύβω την αδυναμία μου στον πιτσιρικά ταλαντούχο πρωταγωνιστή!

white lies friendsΠαραπονεμένη δεν έμεινε ούτε η τρίτη δουλειά τους καθώς απέσπασε πολύ θετικές κριτικές από την αρχή της κυκλοφορίας. Το άλμπουμ 'Big TV' (2013) φωνάζει White Lies από μακριά καθώς ο ήχος είναι γνώριμος αν και πολύ πιο μελωδικός συγκριτικά με το παρελθόν και αγγίζει θέματα όπως η ισότητα μέσα στις σχέσεις. Fast forward στο 2016 όμως γιατί μετά από παύση τριών ετών, επιτέλους, έχουμε τέταρτο άλμπουμ το οποίο, δεν το κρύβω, περιμέναμε καιρό! Επίσημη ημέρα κυκλοφορίας 7 Οκτωβρίου 2016. Στο πρώτο άκουσμα, ταξιδεύω μερικές δεκαετίες πίσω. Στο δεύτερο, δίνω λίγο χρόνο να επεξεργαστώ τι άκουσα. Στο τρίτο, έχω ήδη κολλήσει. Και το όνομα του άλμπουμ 'Friends'.

Απαντώντας πρόσφατα στις ερωτήσεις των fans τους στο Facebook live, ο Harry McVeigh (βασικός τραγουδιστής) θέτει την κεντρική ιδέα του άλμπουμ στην βάση της φιλίας. Το άλμπουμ είναι αυτό το οποίο ακριβώς δείχνει. Φίλοι. Έτσι απλά. Φίλοι που χάθηκαν λόγω των ρυθμών ζωής και ξαναβρέθηκαν σαν να μην πέρασε μια μέρα καθώς επίσης και οι μεταβατικές φάσεις που περνάν οι σχέσεις καθώς μεγαλώνουμε. Για άλλη μια φορά πολύ προσεγμένη δουλειά με ιδιαίτερο artwork και ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην αρχική σελίδα του site. Για εσάς που σας αρέσει να ανακαλύπτετε: Follow the maze!


Γιατί αγαπάμε White Lies:

  • Αν και έχουν πολλές επιρροές και πρότυπα ως μπάντα, παραμένουν White Lies.
  • Παρότι χαμηλών τόνων και χωρίς εφέ ή υπερβολές στις συναυλίες τους, καταφέρνουν με μαγικό τρόπο να καθηλώσουν.
  • Έντονοι στίχοι που δεν ξεχνάς εύκολα.
  • Συναίσθημα, συναίσθημα, συναίσθημα!

white lies

Album “Friends” - Ακούσαμε και κολλήσαμε:
Hold Back Your Love
Morning in L.A.


Fast forward, λοιπόν και στο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου όπου θα ακούσουμε παλιά και νέα «κολλήματα» live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Είμαι σίγουρη οι White Lies θα ανταποδώσουν στο ελληνικό κοινό όλη την αγάπη που εδώ και τόσα χρόνια έχουν πάρει.


Πηγές:
http://whitelies.com/
https://www.facebook.com/WhiteLies/
https://en.wikipedia.org/wiki/White_Lies_(band)

 

της Γεωργίας Κρεωνίδου