Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

VODKA JUNIORS
 - Warrior AnthemsΤρίτη 13 Μαρτίου 2018

 

vodka juniors warrior anthemsVODKA JUNIORS

Warrior Anthems

Punk Rock

Cannonball Music

Ελλάδα

Tracklist:
01. Fighting Giants (3:06)

02. Soul Attack (3:05)

03. No Rest (3:52)

04. This Life (4:25)

05. Beat Of The Moment (3:31)

06. Lost Souls (4:10)

07. Renegades Of Punk (3:57)

08. Sweat It Out (3:20)

09. Battle Of Athens (4:04)

10. Raging Youth (4:25)

11. Queen Of Scars (3:37)
Τους Vodka Juniors τους είχα παρεξηγήσει. Στο παρελθόν είχαν πέσει στα χέρια μου τα δύο μέρη του Dark Poetry και μου είχε μείνει στο μυαλό αυτό το χαλαρό, καλοκαιρινό αλλά όχι χαζοχαρούμενο ύφος της ελληνικής μπάντας. Καταλαβαίνετε πως γούρλωσα τα μάτια όταν ξεκίνησα να ακούω το νέο τους πόνημα με τίτλο Warrior Anthems. Όταν μπήκε το Fighting Giants κατάλαβα πως έπρεπε να ψάξω περαιτέρω την υπόλοιπη δισκογραφία τους. Εκεί συνειδητοποίησα πως αυτό το δείγμα που είχα ακούσει δεν είναι ενδεικτικό του στυλ τους και της πορείας τους στα μουσικά δρώμενα.

Από την πρώτη στιγμή σε αυτό το 6ο album τους αγάπησα τη φωνή του Harry που είναι ένα crossover ανάμεσα στις φωνές των Bad Religion, Rancid κτλ. Είναι φωνή χαρακτηριστική, αντρική, αλήτικη που στέκεται μόνη της αλλά δένει άψογα και μαζί με τις φωνές των υπόλοιπων μελών στις sing-along στιγμές τους. Μου έφεραν αχνά στο μυαλό και λίγο από Dropkick Murphys, αλλά αυτό μη το «δέσετε και κόμπο». Το album λοιπόν ονομάζεται Warrior Anthems και όντως το κλίμα είναι πολεμικό σε αυτά τα περίπου 40 λεπτά διάρκειάς του.

Ο συνθετικός τους οργασμός δεν έφτασε τα επίπεδα του τριπλού προηγούμενου τους ClubRiot, ούτε καν του διπλού Dark Poetry. Η συνθετική λίμπιντό τους «περιορίστηκε»  στα 40 λεπτά και τα έντεκα τραγούδια του Warrior Anthems. Αυτό που δεν μπορεί να περιοριστεί είναι η ενέργειά τους που φαίνεται ξεκάθαρα ακόμα και στις σιγανές τους στιγμές. Είναι μια “calm before the storm” διάθεση που δε σε αφήνει να επαναπαυτείς. Αυτό είναι όμως το punk παίδες, καμία επανάπαυση και πάντα σε εμπόλεμη κατάσταση όπως προανέφερα.  

Σχεδόν όλοι οι τίτλοι των τραγουδιών έχουν να κάνουν με την κατάσταση αυτή. Fighting Giants, Soul Attack, No Rest, Renegades Of Punk, Battle Of Athens, Raging Youth, τίτλοι και στίχοι που αποτυπώνουν αυτό την καθημερινή διαμάχη, σωματική και πνευματική. Οι στίχοι είναι δυνατό σημείο για τους Vodka Juniors και πάντα ήταν. Άλλωστε τα τραγούδια τους θα ήταν σαν ένα ορφανό παιδί χωρίς τη δύναμη των στίχων. Ίσως είναι και το παιδί στο εξώφυλλο που ουρλιάζει και αναδύει αυτό τον διαρκή αναβρασμό. “I am trapped in a world where I can't even breathe and I'm losing control fighting monsters within”. Χαρακτηριστικότερος στίχος από το τι συμβαίνει στο Warrior Anthems ίσως να μην υπάρχει.  

Στο Battle of Athens και το Renegades Of Punk αποτίνουν και ένα άτυπο φόρο τιμής στους Rage Against the Machine. Μουσικά είναι punk αλλά όχι αυτό το ασταμάτητο και μερικές φορές ανούσιο «κοπανιλίκι». Ηχητικά το συναίσθημα είναι σαφώς punk αλλά οι Vodka Juniors έχουν μπολιάσει πολλά στοιχεία στη μουσική τους, όπως π.χ. στο Lost Souls που ακούς και κάποια drum & bass ή κάποιες πιο σκληρές κιθάρες από εδώ και από εκεί.

Το αλήτικο συναίσθημα που βγάζουν σε κάθε album σαφώς υπάρχει και εδώ αλλά δεν είναι τόσο πρωτόγονο, είναι ώριμο, συνειδητοποιημένο, του στυλ «κάνουμε χαμό γιατί έχουμε επιχειρήματα». Το Warrior Anthems είναι ένα από τα σύγχρονα soundtrack των ακάθαρτων δρόμων της Αθήνας και όχι μόνο αυτής της μεγαλούπολης.
του Γιώργου Γράντη