Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

THRESHOLD - Legends Of The Shires


Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

 

threshold - legends of the shires

THRESHOLD
Legends Of The Shires
Progressive Metal
Nuclear Blast
Αγγλία

Tracklist:
01. The Shire (Part 1) (2:03)
02. Small Dark Lines (5:24)
03. The Man Who Saw Through Time (11:52)
04. Trust The Process (8:44)
05. Stars And Satellites (7:20)
06. On The Edge (5:20)
07. The Shire (Part 2) (5:24)
08. Snowblind (7:03)
09. Subliminal Freeways (4:51)
10. State Of Independence (3:38)
11. Superior Machine (5:01)
12. The Shire (Part 3) (1:22)
13. Lost In Translation (10:20)
14. Swallowed (3:54)

Όσοι παρακολουθείτε αγγλικό ποδόσφαιρο και την εκπομπή Last Week Tonight with John Oliver, θα ξέρετε πλέον ότι λίγα πράγματα έχουν μείνει στα οποία οι Άγγλοι είναι καλοί. Σε αυτό συμφωνεί και ο Άγγλος John Oliver. Ένα από τα λίγα που έχουν μείνει στους Άγγλους, είναι το progressive rock και metal. Με μία ελαφρά τάση περισσότερο προς το rock. Γενικότερα, η προοδευτική μουσική παραμένει το φόρτε τους.

Οι Threshold δεν είναι ακριβώς ένα από τα κλασικά βρετανικά progressive συγκροτήματα. Οι δίσκοι τους δεν είχαν εμφανίσει κάποιες «τρελές» πωλήσεις στα charts. Η rock και metal κοινότητα δεν είχε «χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της» με κάποια κυκλοφορία τους. Αλλά οι Threshold υπάρχουν εδώ και 29 χρόνια και δισκογραφούν εδώ και 24 χρόνια. Που σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο, είναι πως κάνουν καλά αυτό που κάνουν. Το δεύτερο, είναι πως κάνουν σταθερά καλά αυτό που κάνουν. Και τα δύο είναι βασικά στοιχεία στο progressive rock/metal.

Ο καινούριος τους δίσκος είναι διπλός και concept. Όπως θα έχετε δει από το tracklist, η συνολική του διάρκεια είναι μεγάλη, καθώς κυκλοφορεί σε 2 CD και 3 LP. Πάνω από 80 λεπτά μουσικής. Το concept είναι λίγο μπερδεμένο, αλλά εξηγείται σχετικά εύκολα, σε επίπεδο τίτλων. Σύμφωνα με το συγκρότημα, πρόκειται για την ιστορία και την πορεία μίας μικρής πόλης, που ψάχνει τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Τα πράγματα μπερδεύονται όμως από τη παρουσίαση αυτού του concept, μιας και όλα γίνονται σε πρώτο ενικό πρόσωπο. Οπότε, το concept μπορεί να «μεταφραστεί» ως η πορεία της ζωής ενός ανθρώπου μέσα από τις διάφορες ηλικιακές περιόδους.

Το progressive metal των Threshold έχει σοβαρές βάσεις στο γενικότερο ευρωπαϊκό progressive metal. Λυρικό, με πολλά συναισθηματικά φορτισμένα σημεία. Καλύπτοντας πληθώρα συναισθημάτων, αν και η βασική μπαλάντα του δίσκου (State Of Independence) δείχνει το δρόμο προς πιο ήρεμες γραμμές. Μη σας μπερδεύω όμως, οι ρυθμοί είναι διάφοροι μέσα στο δίσκο. Απλώς, μην περιμένετε τις τεχνικές ακροβασίες του αμερικάνικου progressive metal. Οι αναφορές στους Pink Floyd και στους Yes είναι πολλές μέσα στα τραγούδια.

Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι και το reunion του συγκροτήματος με τον Glynn Morgan, τον τραγουδιστή του (κατά την προσωπική μου άποψη καλύτερου τους δίσκου) Psychedelicatessen. Δεν έχουμε μάθει για ποιο λόγο ολοκληρώθηκε το τρίτο πέρασμα του Damian Wilson από τη μπάντα, αλλά είναι τέτοιο το αποτέλεσμα που θα αργήσει να με απασχολήσει.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθώ σε δύο πράγματα. Κατ’ αρχάς, στην παραγωγή του δίσκου. Εξαιρετικά κρυστάλλινος ήχος, που (ενώ δεν το περίμενα) βοηθάει και αναδεικνύει τις συνθέσεις. Και φυσικά, το φανταστικό εξώφυλλο της Elena Dudina. Μίας ρωσίδας digital artist, που δραστηριοποιείται στο χώρο των εξωφύλλων για μουσικούς δίσκους.


του Μάρκου Σκυριανού