Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Θωμάς Αρβανίτης (1055 Rock) - Για όλα φταίει ο Μαρκόνι!


Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

 

thomas arvanitis


Θωμάς Αρβανίτης και ‘Sex & Drums & Rock n Roll’ μας κλείνουν ραντεβού κάθε  Σαββατοκύριακο στις 14:00 στη συχνότητα του 1055 Rock. Ακούγοντας φανατικά από πολύ νωρίς ραδιόφωνο αποφασίζει κάποια στιγμή να κάνει το βήμα και να δοκιμάσει την τύχη του ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Παράλληλα εγκαταλείπει τις σπουδές του στη κλασική μουσική και στο όμποε και ξεκινά η συνεργασία του με διάφορα συγκροτήματα της τοπικής σκηνής. Τον γνωρίζουμε καλύτερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Η πρώτη σου εκπομπή στον 1055 Rock πότε βγήκε στον αέρα και τι θυμάσαι πιο έντονα;

Δεκέμβρης του 2013 ήτανε θαρρώ.. Γενικότερα όταν ξεκινάς σε ένα καινούργιο μέσο είσαι λίγο σφιγμένος και ψάχνεις τα πατήματά σου (Λίγο ποδοσφαιρικό βγήκε).


Μετράς δέκα χρόνια ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Ποιά ήταν τα πρώτα σου βήματα; 

Επαγγελματικά ναι. Στον 89 Rainbow και τώρα στον 1055 Rock. Yπάρχουν όμως και τα χρόνια που κάτι τέτοιο δεν σε ένοιαζε και απλά ήθελες να κάνεις εκπομπή. Το αντίτιμο δεν ήταν το δια ταύτα γι αυτό και η περιδιάβαση σε Safari FM, Super FM και Ράδιο Φωνή της Τούμπας..


Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο;

Το να είσαι πρώτα από όλα φανατικός ακροατής, να έχεις μεθέξει το μικρόβιο.. Από κει και πέρα μιας και σου έχει συμβεί, στοιχειοθετείς άποψη... Ξέρεις, το φαινόμενο της αυτοέκφρασης, η ευθύνη που έχει το βήμα του μικροφώνου και η διαχείρισή του, το αλισβερίσι και η αντιστροφή πομπού-δέκτη.


Υπήρξε κάποιος παραγωγός που λειτούργησε ως πρότυπο;

Όχι απαραίτητα. Από την άλλη μεριά ακούγοντας τόσους πολλούς παραγωγούς για τόσες ώρες καθημερινά τα χρόνια της «πειρατείας» θεωρώ πως αυτεπάγγελτα πολλά στοιχεία έχουν περάσει στο DNA μου.


Τι θα συμβούλευες τους υποψήφιους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που βλέπουν το ραδιόφωνο ως κάτι το μαγικό;

Δεν είμαι της νουθεσίας, μάλλον της παραίνεσης. Εάν κάποιος έχει τέτοια οπτική την πάτησε. Θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή σε περίπτωση που δεν την πραγματώσει. Στην αντίθετη θα περάσει τελειάκι! Χώρια που θα γλιτώσει και τα χρήματα της ψυχοθεραπείας.


Ποιο είναι το motto της εκπομπής σου;

Μια από τις ατάκες που χρησιμοποιώ στο κλείσιμο ειδικά της εκπομπής είναι «Μακριά από το χαζοκούτι! Βγείτε έξω, βολτάρετε, επικοινωνήστε, διασκεδάστε, γιατί όχι φλερτάρετε»...


Drums and Rock ’n’ Roll επικράτησαν του όμποε. Πως πήρες την απόφαση να περάσεις από την κλασική μουσική στη rock;

Η κλασική είναι από τα λίγα είδη που πραγματικά δεν μπόρεσα να ακούσω, αν και προσπάθησα, ακόμα και όταν χρειάστηκε π.χ. για το πτυχίο στην Αρμονία. Είναι απλά σχήμα λόγου... η εμμονή στην παρτιτούρα, η έλλειψη αυτοσχεδιασμού και πρωτότυπης δημιουργίας με βρίσκουν διαμετρικά αντίθετο.


Ως μουσικός με ποια συγκροτήματα έχεις συνεργαστεί;

Όλα ξεκίνησαν με μια διασκευομπάντα ονόματι 'Μία Φάση στο Φλου', η οποία έμεινε πιστή στο όνομά της... Η συνέχεια ήταν η 'Μαύρη Μαγιονέζα' με πειραματική διάθεση ανάμεσα στον ηλεκτρονικό και σκληρό rock ήχο. Με τους 'Phasma +' κινηθήκαμε στα μονοπάτια της ηλεκτρονικής pop, ενώ οι 'Grimes' ήταν ο ορισμός του punk. Παράλληλα ένα latin jazz κουαρτέτο που διασκεύαζε rock με το όνομα 'Soltea Peenuts'. Έπειτα ήρθαν οι 'Banksters' και ένα προσωπικό project, οι 'Product', τουτέστιν σε κεντρίζω για δράση.


Μία συναυλία που θα σου μείνει αξέχαστη;

Διπλό το χτύπημα... Εξωσωματική εμπειρία να βλέπεις τον Lux Interior (The Cramps) ντυμένο Batman και να σου πετάει το γάντι στα μούτρα (κυριολεκτικά) αποκαλύπτοντας κόκκινο νυχάκι... Από την άλλη η επιμονή του πωρωμένου πιτσιρικά να θέλει όπως και δήποτε να τραγουδήσει το "Today your Love, Tomorrow the World" μαζί με τον Dee Dee Ramone και μια δίμετρη ντουλάπα  να τον κοπανάει παύλα κυνηγάει κατά την διάρκεια του τραγουδιού...


Ποιο είναι το album της συλλογής σου με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία;

Ένα επτάιντσο των Dead Kennedys το 'Nazi Punks Fuck Off'... πλαστικό διάφανο περίβλημα και άσπρο περιβραχιόνιο που αναπαριστά σβάστικα με το απαγορευτικό της... ανταλλαγή δώρων σε γιορτή με τον κολλητό μου!


Ποια σκηνή πιστεύεις πως χρειάζεται περισσότερο τη στήριξη από το κοινό;  

Η μουσική είναι ενιαίος οργανισμός και αν μιλάς για τα ελληνικά δεδομένα ήδη εξάγουμε πρώτης ποιότητας μουσικά προϊόντα από σχεδόν ετερόκλητα είδη. Η  σκηνή όπως την αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον έχει να κάνει περισσότερο με το χωροταξικό στη χώρα μας παρά με οτιδήποτε άλλο. Παρεμπιπτόντως υπάρχουν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες και άρτιες μπάντες...


Τελικά για όλα φταίει ο Μαρκόνι; Και γιατί;

Για όλα αυτά που τραβάτε εσείς... από εμάς!


H ευχή σου για τα γενέθλια του 1055 Rock;

Να μην χάσει ποτέ του την ελευθερία μικροφώνου και μουσικών επιλογών...
της Χριστίνας Γούσιου

Φωτογραφίες του Δημήτρη Καραγεωργίου