Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

The Matter Behind The Glasses ±10 - Τι απέγιναν τα μέλη των Sentenced


Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

 

sentenced«Καλύτερα να το πούμε εμείς και δημόσια, πριν το ακούσετε από κάπου αλλού.
Ο τίτλος του καινούριου μας album είναι The Funeral Album, και με αυτό, εμείς, οι SENTENCED, φτάνουμε στο τέλος του δρόμου μας. Αυτό το album, θα είναι το τελευταίο μας…
…Μετά από αυτό, οι SENTENCED δεν θα υπάρχουν πια…
…Τα λέμε στην τελευταία βόλτα

Με αυτά τα λόγια, στις 4 Φεβρουαρίου 2005 οι Sentenced ανακοίνωσαν το φινάλε τους. Ο τελευταίος αυτός δίσκος κυκλοφόρησε στις 31 Μαΐου 2005, και η τελευταία συναυλία τους δόθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2005 στο Club Teatria, στην πόλη τους. Το Oulu της Φινλανδίας. Αυτή η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε σε DVD με τίτλο Buried Alive. Τα πρώτα 4 χρόνια πολλοί περίμεναν το reunion. Ήταν και τα πρώτα χρόνια αυτής της «μόδας». Όμως αυτό δεν ήρθε ποτέ. Από τότε έχουν περάσει 12 χρόνια. Τι κάνουν σήμερα τα μέλη των Sentenced;

Τραγική φιγούρα ήταν ο ιδρυτής και ιθύνων νους των Sentenced, ο κιθαρίστας Miika Tenkula. Στην παραπάνω συναυλία φαίνεται εξαιρετικά υπέρβαρος, αν τον συγκρίνει κανείς με τα πρώτα χρόνια τους. Και στις 18 Φεβρουαρίου 2009, ο ταλαντούχος συνθέτης και κιθαρίστας, άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο θάνατός του προέκυψε από καρδιακό επεισόδιο οφειλόμενο σε κάποια γενετική καρδιακή πάθηση. Όπως και να ‘χει, το όποιο ενδεχόμενο για reunion, αποκλείστηκε ολοκληρωτικά μετά το θάνατο του Tenkula. Ο οποίος σε αυτά τα 4 χρόνια από τη διάλυση του συγκροτήματος, είχε αποσυρθεί από τη δημοσιότητα. Για το θάνατο του Tenkula, το οποιοδήποτε τραγούδι από τη δισκογραφία τους θα ήταν σχεδόν απόλυτα ταιριαστό. Οι Insomnium έκλεισαν τον δίσκο τους Across The Dark του 2009, με το Weighed Down With Sorrow το οποίο αφιερώνουν στον Miika Tenkula.

Ο τελευταίος τραγουδιστής της ιστορίας των Sentenced, Ville Laihiala, συνέχισε την καριέρα του ως τραγουδιστής των Poisonblack. Το συγκρότημα αυτό είχε ιδρυθεί από το Laihiala, μαζί με τους Marco Sneck, Tarmo Kanerva και Janne Dahlgren το 2000. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια του συγκροτήματος, ο Laihiala έπαιζε μόνο κιθάρα. Από το 2004 και μετά ανέλαβε και τα φωνητικά καθήκοντα του σχήματος. Πάντως, αν παρατηρήσει κανείς τη δισκογραφία και το ύφος των Poisonblack από το 2004 και μετά, θα διαπιστώσει πολλές ομοιότητες με τους Sentenced.

Ο δεύτερος (χρονολογικά) τραγουδιστής των Sentenced, Taneli Jarva, πρωτοήρθε στο συγκρότημα ως μπασίστας το 1991. Έναν χρόνο αργότερα, ανέλαβε και το μικρόφωνο, αφήνοντας τον Tenkula να αφοσιωθεί στις κιθάρες και τις συνθέσεις. Από το 1995 που αποχώρησε από το συγκρότημα, έχει παίξει μπάσο στους Impaled Nazarene, έχει τραγουδήσει σε δίσκους των The Black League, ενώ επί του παρόντος θεωρείται ο τραγουδιστής των Chaosbreed (που κανείς δεν ξέρει αν είναι ενεργοί ή όχι) και ο μπασίστας των Diavolos. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, έχει ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του αλκοολισμού που τον ταλαιπωρούσε για χρόνια, όπως και τον Tenkula. Πάντως, στην προαναφερθείσα τελευταία συναυλία, εμφανίζεται επί σκηνής για το επιβλητικό Nepenthe, παραπατώντας ελαφρώς και με ένα μπουκάλι vodka στο χέρι, μισό. Και παρόλα αυτά, δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία.

Ο ρυθμικός κιθαρίστας των Sentenced, Sami Lopakka καθώς και ο τελευταίος τους μπασίστας, Sami Kukkohovi (αντικατέστησε στο μπάσο τον Jarva), παίζουν στη ρωσική metal μπάντα KYPCK, με αποκλειστικά ρωσικό στίχο. Το όνομα της μπάντας είναι η πόλη Kursk (προφέρεται Κιουρσκ). Και ο Lopakka παίζει μία κιθάρα που είναι «χτισμένη» πάνω στο σώμα ενός ΑΚ-47. Δηλαδή ενός Kalashnikov. Κανείς δεν είναι τέλειος προφανώς.

Ο drummer της μπάντας, Vesa Ranta, έπαιξε με τους The Man-Eating Tree για μία 10ετία. Πλέον έχει αποσυρθεί από τη μουσική. Έχει αφοσιωθεί στο μαγαζί του, το Nuclear Nightclub. Πρόκειται για ένα live music bar, που βρίσκεται στο κέντρο του Oulu. Επίσης, είναι ένας σχετικά διακεκριμένος φωτογράφος τέχνης.

Πέραν των προαναφερθέντων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του συγκροτήματος, έχουμε και μερικούς ακόμα. Ο Lari Kylmänen που έπαιξε μπάσο τη περίοδο 1989-1991, πριν την έλευση του Jarva στο συγκρότημα. Κανείς όμως δεν ξέρει τι κάνει σήμερα. Ο Niko Karppinen ήταν περιοδεύον μέλος των Sentenced (1995-1996) και πέραν των Bloodride, Legenda, Maple Cross και Plan E με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, σήμερα θεωρείται μπασίστας των National Napalm Syndicate, και ασχολείται και με τους Rämlord, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες. Ολοκληρώνοντας την αναφορά στα «περιστασιακά» μέλη των Sentenced, να αναφέρουμε και τον Tarmo Kanerva, live drummer της μπάντας το 1999. Από το 2006 και μετά, είναι ο drummer των Poisonblack.

Μοιάζει μοιραίο. Σχεδόν ποιητικό. Από τα μέλη των Sentenced μερικοί είναι στη σχετική αφάνεια, κινούμενοι στους χώρους του underground. Δύο είναι βασικά μέλη των Poisonblack, που πλέον έχουν πολλά κοινά στοιχεία στο ύφος τους με τους Sentenced (αν και δεν έχουν Tenkula). Ο άλλος τα παράτησε. Και ο «αρχηγός», έφυγε από τη ζωή ξαφνικά σε ηλικία 34 ετών. Ουσιαστικά, σχεδόν όλα όσα τραγούδαγαν για 16 χρόνια, έγιναν οι ζωές τους. Και ειδικά το “drink to forget” σύνθημα – ζωής των Jarva και Tenkula.

Για τους φίλους του συγκροτήματος (συμπεριλαμβανομένου εμού), το τελευταίο καρέ από το DVD Buried Alive, μπορεί να ειπωθεί και από τις 2 πλευρές. Και από το συγκρότημα προς εμάς, και από εμάς προς το συγκρότημα.


the matter behind oct

του Μάρκου Σκυριανού