Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

THE FUZZTONE (Raisin' A Ruckus) - by RUDI PROTRUDI


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2016

 

The Fuzztones (Raisin' A Ruckus) - by RUDI PROTRUDI

Ο Ρούντι Προτρούντι είναι αμερικανός [εκτός νόμου / εκτός τάξης / εκτός συστήματος, προσθέτουν μερικοί]. Στην ομιλία, στο ντύσιμο, στον τρόπο που ροκάρει. Σίγουρα είναι αυτοδημιούργητος.

Γεννήθηκε πριν από 64 χρόνια και αυτοαποκαλείται ο "γηραιότερος έφηβος". Η καταγωγή του πατέρα του είναι ελληνική και το όνομά του πριν αναγορευτεί Αγένιος [=Rudi, κατά το Ευγένιος] ήταν Glen Allen Dalpis. Η κατάληξη του επιθέτου του δημιουργούσε βλέμματα και σκέψεις αντιπάθειας στο σχολείο. Δεν ήταν ποτέ ένα εύκολο παιδί και του άρεσε να σκιτσάρει τέρατα. Ο 100% έλλην παππούς του ήταν διαβητικός κι αυτό τον έφαγε, τον έκανε κομμάτια. Ο άλλος παππούς, της μαμάς, ήταν αλκοολικός κι αυτό τον έφαγε, τον έκανε κομμάτια. Οι γονείς του χώρισαν κι ο πατέρας [με τον οποίο δεν είχε ποτέ τρυφερές στιγμές] έμεινε μόνος, όπως συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις.

Η μαμά του ήτανε σπουδαία οικιακή ράφτρα αλλά θα μπορούσε να κάνει περιουσία ως ενδυματολόγος του Screamin’ Jay Hawkins. Η πρώτη του κιθάρα ήταν ψεύτικη μα η αγάπη του για τον Chuck Berry αληθινή. Ακολούθησαν μαθήματα, μια αληθινή Silvertone, ο Howlin’ Wolf, ο Bo Diddley, ο Johnny Cash, ο John Zacherle, οι Shangri-Las, οι Raiders, οι Big Joe Turner, Little Richard, Fats Domino... κι εκείνος ο κρετίνος ο Perry Como. Μοιραία έπρεπε να βρει ή να φτιάξει μια μπάντα. Πώς κέρδισε άραγε το βραβείο Gold Key; Πώς γύρισε από τα μπλουζ στο αναθεματισμένο ροκ'ν'ρολ; Οι Fugs βοήθησαν;

Παράλληλα τίθενται και απαντιούνται άλλα φλέγοντα ερωτήματα. Πότε ακριβώς ο Chuck συνάντησε τον Jimi; Ποια είναι όλα αυτά τα γκρουπούσκουλα πριν φτάσουμε στο απονενοημένο; Ποιος εφηύρε το πανκ ροκ στη Νέα Ήπειρο πριν τον Iggy; Ποια τηλεσίριαλ εξάπτουν τη φαντασία του Rudi; Και πώς γλίτωσε το Βιετνάμ; Πόσο πάνκικα αποτυπώνονται σε στίχους τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα; Το μέγεθος μετράει; Και τι κοσμογονικό συνέβη όταν η Raquel Welch κούνησε τον πισινό της στους ασυμμάζευτους δακτυλισμούς [χεριών και ποδιών] του Jerry Lee; Τα μακριά μαλλιά ήταν σοβαρό παράπτωμα ή πόλος έλξης; Ποια είναι αυτή η κούκλα που ντύνεται και φέρεται αλά Papa Don’t Preach δεκαετίες πριν την Madonna; Η λέξη Punk μήπως ήταν όνομα μπάντας πριν από ο,τιδήποτε άλλο σχετικό;

Το πλέον αξιοπερίεργο σε αυτή την αυτοπροσωπογραφία [το πρώτο της μέρος είναι αυτό εδώ] την γράφουν ταυτόχρονα και μαζί όλοι όσοι έπαιξαν κάποιο ρόλο στη ζωή του. Μιλάνε σχολιάζοντας ανοιχτά τα γεγονότα, τα τεκταινόμενα, τα διατρέξαντα, τα συμβάντα. Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Με την ηρεμία και την καθίζηση της χωροχρονικής απόστασης. Η μνήμη κάνει και παίζει παράξενα παιχνίδια, αλλά δεν εξωραΐζουν ούτε χαρίζονται στην αλλοπρόσαλλη προσωπικότητα, στα σκαμπανεβάσματα των ουσιών και της νιότης, στη χαοτική περσόνα, στην απαρχή ενός ζωντανού και κλοτσώντα μύθου. Διαβάζοντας δε, ανέτρεχα συνεχώς στις μουσικές του αναφορές φτιάχνοντας σάουντρακ απίθανα και ταξιδιάρικα.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι ψάχνονται. Ίσως μάλιστα δημιουργήσει σχολή για το πώς γράφεται πλέον μια αυτοβιογραφία. Η μετάφραση στα ελληνικά πότε αναμένεται άραγε ή κοιμούνται οι ντόπιοι εκδότες; Πάντως, περιμένω με αγωνία και το δεύτερο μέρος, THE FUZZTTWO.


Links
Interview Rudi Protrudi for FeelA RockA

THE FUZZTONE (Raisin' A Ruckus) Order Here
Rudi Protrudi Online

του Κώστα Γ. Καρδερίνη