Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

TANKARD – One Foot In The Grave


Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

 

tankard one foot in the graveTANKARD
One Foot In The Grave
Thrash Metal

Nuclear Blast
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Tracklist:
01. Pay to Pray (5:22)
02. Arena of the True Lies (5:08)
03. Don't Bullshit Us! (3:56)
04. One Foot in the Grave (4:48)
05. Syrian Nightmare (4:31)
06. Northern Crown (Lament of the Undead King) (4:22)
07. Lock 'Em Up! (4:10)
08. The Evil That Men Display (3:14)
09. Secret Order 1516 (7:24)
10. Sole Grinder (5:28)Οι Tankard δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. 35 χρόνια καριέρας, 17 albums και μια θέση στους Big Teutonic 4. Μια θέση ωστόσο που θεωρώ ότι δημιουργήθηκε εκ του μη όντος, απλά για να μη μείνει «λειψή» η thrash metal σκηνή της Γερμανίας έναντι του αμερικανικού Big 4. Κι αυτό γιατι το υλικό των Tankard όλα αυτά τα χρόνια, παρότι δυνατό και σε σημεία συμπαθητικό, δεν θεωρώ ότι συγκρίνεται ποιοτικά με αυτό της «αγίας» (ή «ανίερης» αν προτιμάτε) τριάδας των Kreator, Sodom και Destruction.

Φυσικά δεν μπορώ να κατηγορήσω τους Tankard για έλλειψη πρωτοτυπίας, καινοτομίας και πειραματισμού, για thrash metal μιλάμε άλλωστε. Απλά πιστεύω ότι το συγκρότημα από την Φρανκφούρτη κάθε δύο με τρία χρόνια κυκλοφορούν δίσκους που τους ακούς ευχάριστα. Αν είσαι fan θα σε διασκεδάσουν κιόλας, αλλά μόλις τελειώσεις την ακρόαση θα περάσεις στον επόμενο και δεν θα σου μείνει κάτι.

Έτσι περίπου συμβαίνει και με το One Foot In The Grave. Σε επίπεδο σύνθεσης και παραγωγής θυμίζει αρκετά τα τρία προηγούμενα albums. Μεσαίες και γρήγορες ταχύτητες, με τους Frank Thorwarth και Olaf Zissel να αλωνίζουν και να κάνουν τον απαραίτητο θόρυβο σε μπάσο και drums αντίστοιχα. Οι κιθάρες του Andy Gutjahr ακολουθούν με τη σειρά τους το ίδιο μοτίβο, κάνοντας σε κάποια σημεία μια στροφή σε πιο classic heavy metal φόρμες, γερμανικού τύπου πάντα. Πίσω από το μικρόφωνο ο Gerre φωνάζει όπως πάντα τους στίχους έχοντας παρέα τους υπόλοιπους στα ρεφρέν για το παρεΐστικο του πράγματος.

Μιλώντας για τους στίχους, εδώ οι Tankard μας επιφυλάσσουν μια μικρή έκπληξη. Το συγκρότημα μοιάζει να εγκαταλείπει (τουλάχιστον σε αυτό το δίσκο) την εκτεταμένη beer & alcohol θεματολογία, καθώς όπως αναφέρεται και στο ομότιτλο τραγούδι "These days are over, we're fossils now”, περιορίζοντάς την μόνο στο τραγούδι Secret Order 1516. Απο εκεί και πέρα, στο στόχαστρο της μπάντας μπαίνει η θρησκεία (Pay To Pray), η πολιτική (Arena Of True Lies), ακόμα και ο πόλεμος στη Συρία (Syrian Nightmare). Φυσικά πρέπει να αναφέρω και το Northern Crown (Lament of the Undead King), στο οποίο οι Tankard μοιάζουν να έπαθαν “Grave Digger” σε όλα τα επίπεδα! Και αν έχετε αμφιβολίες, ακούστε το ρεφρέν.

Εν κατακλείδι και επαναλαμβάνοντας αυτό που έγραψα πιο πάνω, το One Foot In The Grave είναι ένα «μέτριο προς το καλό» album που θα το ακούσεις ευχάριστα και θα περάσεις καλά, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

 

του Λεωνίδα Παπαδόδημα