Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Τα Σκοτεινά Κεφάλαια του Τζανέτου


Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

 

Skoteina kefalaia - tzanetos kavaliotis

 

 


Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου του 2015, έλαβε χώρα στο εναλλακτικό Death Disco, η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Τζανέτου Καβαλιώτη και των εκδόσεων Nightread, “Σκοτεινά Κεφάλαια”. Ο Τζανέτος μας άφησε όλους ικανοποιημένους, σε μία βραδιά που είχε λίγο απ’ όλα. Μάλιστα και οι δύο όροφοι του μαγαζιού γέμισαν σχεδόν αμέσως μόλις άνοιξαν οι πόρτες.

Τα “Σκοτεινά Κεφάλαια” χωρίζονται σε δύο μέρη. Αρχικά, το βιβλίο αποτελείται από 100 δοκίμια και ποιήματα, τα οποία μιλούν για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και παρουσιάζουν τον κόσμο μέσα από τις σκοτεινές και νεανικές σκέψεις του συγγραφέα. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι μία ατμοσφαιρική νουβέλα τρόμου, η οποία σε κάποια σημεία αγγίζει το μεταφυσικό, μέσα από τη ρομαντικά σκοτεινή καθημερινότητα που βιώνει ο πρωταγωνιστής.

Αρχικά, τον πρόλογο ανέλαβε ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου, Κώστας Κότσιας, ο οποίος προλόγισε την παρουσίαση. Στην παρουσίαση συμμετείχε ο φιλόλογος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Τσουρέκης, και ο αφηγητής και συγγραφέας Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος που πήρε το λόγο και ανέλαβε την ανάλυση του έργου. Είπε χαρακτηριστικά πως ο καθένας από τους αναγνώστες θα βρει ένα κομμάτι του εαυτού του στο βιβλίο, καθώς τα ερωτήματα και οι σκέψεις που αναλύονται σίγουρα έχουν επηρεάσει τους περισσότερους νέους ανθρώπους. Μέσα από αυτά τα ερωτήματα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στην ωριμότητα.

Η παρουσίαση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σύντομα έλαβε διαλογική ταυτότητα, με το συγγραφέα να απαντάει στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου. Σύντομα απηύθυνε ερωτήσεις και το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στον Τζανέτο να αναλύσει περαιτέρω το βιβλίο του και να λύσει κάθε πιθανή απορία.

Στη συνέχεια, ο Τζανέτος μας παρουσίασε για πρώτη φορά μία ταινία μικρού μήκους, την οποία έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος, και είναι επηρεασμένη από το βιβλίο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Νικολόπουλος και ο Γιώργος Σαφελάς, οι οποίοι απέδωσαν με παραστατικότητα τα μηνύματα που θέλει να μεταβιβάσει ο συγγραφέας. Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε το ότι την ταινία “έντυσαν μουσικά” οι Sorrowful Angels, με το τραγούδι “Omens” (Live Acoustic Version).
Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε αποκλειστικά στο FeelA RockA - The Rock webzine, έως τις 4 Φεβρουαρίου 2016 πατώντας εδώ.

Το κοινό έδειξε να εντυπωσιάζεται από την ταινία και, αμέσως μετά το τέλος, το λόγο έδωσε ο Τζανέτος στον Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον οποίο χαρακτήρισε ο Τζανέτος ως τον καλύτερο αφηγητή της Ελλάδας. Αν και ο ίδιος δήλωσε πως προτιμά τον όρο “παραμυθάς”, μόλις ξεκίνησε να αφηγείται αποσπάσματα από το βιβλίο, όλοι έμειναν με στόμα ανοικτό. Η παραστατικότητα και ο τρόπος αφήγησής του απέδειξαν αμέσως πως ισχύει ο χαρακτηρισμός του Τζανέτου. Μάλιστα ο Ανδρέας διάβασε και το δεύτερο κεφάλαιο της νουβέλας, παρουσιάζοντας με μαγικό και μυστηριώδη τρόπο τις παραισθήσεις που βίωνε ο πρωταγωνιστής του βιβλίου.

Φυσικά, όταν τελείωσε η παρουσίαση, δε μας άφησαν έτσι, αφού είχε οργανωθεί και ακουστικό μουσικό live, στο οποίο ερμηνευτής ήταν ο Δημήτρης Μανωλιτσάκης. Ο Δημήτρης έπαιξε τραγούδια που υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου, αλλά και κάποια άλλα αγαπημένα. Ακούσαμε, μεταξύ άλλων, το “Φωτιά στο Λιμάνι” και το “Ατλαντίς” από Ξύλινα Σπαθιά, το “Life Full Of Holes” από Walkabouts, το “Honey Bee” από Madrugada, το “Islander” και το “While Your Lips Are Still Red” από Nightwish και το “One Last Goodbye” από Anathema. Αποκορύφωμα ήταν το “Bard’s Song” των Blind Guardian, το οποίο τραγούδησαν όλοι στο κατάμεστο Death Disco.

Στο τέλος της βραδιάς οι παρευρισκόμενοι, που αγόρασαν το βιβλίο, περίμεναν υπομονετικά για την αφιέρωσή τους, ενώ εν τέλει όλοι έφυγαν ικανοποιημένοι, σχολιάζοντας με το θετικότερο τρόπο μία από τις ομορφότερες βραδιές των Reflections.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των φωτογραφιών δίχως την έγκριση της διεύθυνσης του περιοδικού. Email επικοινωνίας: info@feelarocka.com

Skoteina Kefalaia - Tzanetos Kavaliotis (01) Skoteina Kefalaia - Tzanetos Kavaliotis (02) Skoteina Kefalaia - Tzanetos Kavaliotis (03) Skoteina Kefalaia - Tzanetos Kavaliotis (04)

 

 

της Ζωής Κοσκινιώτη

Φωτογραφίες της Ζωής Κοσκινιώτη