Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

SARISSA - Αναλλοίωτοι στο χρόνο!


Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

 

Sarissa top interview
Ένα από τα πιο διαχρονικά και αυθεντικά ροκ συγκροτήματα που κατάφεραν να μείνουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, μένοντας έτσι όπως ήταν στην αρχή, με το ίδιο πάθος, την ίδια αφοσίωση, την ίδια πίστη σε αυτό που κάνουν: οι Sarissa.

Με την ευκαιρία της επανέκδοσης του πρώτου τους demo από το μακρινό 1987, ο George Simeonidis μας μιλάει για όλα αυτά τα χρόνια, τα σκαμπανεβάσματα, τις αλλαγές στη σύνθεσή τους αλλά και για το πώς κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία. Μας λένε τις εμπειρίες τους από το δυναμικό παρελθόν αλλά και τα σχέδιά τους για το εγγύς μέλλον. Ας δούμε τι εστί Sarissa…Ας πάμε λίγο το ρολόι πίσω…1987 και κυκλοφορείτε το "Demo 1987". Ποιες οι δυσκολίες που είχατε αντιμετωπίσει και τι περιμένατε από αυτό;

Οι συνθήκες τότε ήταν πολύ διαφορετικές από ό,τι σήμερα. Δεν υπήρχε πληροφόρηση, δεν υπήρχαν μηχανήματα, ό,τι ξέραμε ήταν από περιοδικά του εξωτερικού και ό,τι μαθαίναμε το μαθαίναμε ακούγοντας τους δίσκους που είχαμε. Δεν γνωρίζαμε πώς πρέπει να ηχογραφήσει μια μπάντα και, γενικά, υπήρχε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά ηχογραφήσεις, συναυλίες κλπ. Το μοναδικό μας όπλο ήταν η αγάπη που είχαμε για τη μουσική και για τα τραγούδια μας. Παίζαμε σαν να ήταν η τελευταία μας φορά και ζούσαμε για τη μουσική μας. Δεν περιμέναμε τίποτα, γιατί δεν ξέραμε τι έπρεπε να περιμένουμε. Ηχογραφήσαμε, το διασκεδάσαμε, μας άρεσε και αυτό ήταν όλο. Δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δράσης· ό,τι έγινε, έγινε με τις λίγες γνώσεις που είχαμε, και φυσικά με την βοήθεια του Παντελή Δεληγιαννίδη, που είχε το Rock Studio.

 
Τι αναμνήσεις έχετε από τότε; Θυμάστε κάτι συγκεκριμένο, που ακόμα και σήμερα στη σκέψη του "ανατριχιάζετε" και είναι σαν να το ξαναζείτε;

Είχα ένα ατύχημα στο πόδι μου, που με κράτησε στο κρεβάτι τέσσερις μήνες, και όταν ήρθε η στιγμή να ηχογραφήσουμε και πήγα στο στούντιο, πήγα με πατερίτσες και τραγούδησα όλα τα τραγούδια καθισμένος σε καρέκλα. Τρομερή φάση και αρκετά δύσκολη, γιατί δεν είχα τραγουδήσει τέσσερις μήνες, δεν είχα κάνει πρόβες καθόλου, και αισθανόμουν πολύ περίεργα.
 

Ποιες ήταν οι διαφορές στην τότε παραγωγή και στις παραγωγές που κάνετε τώρα; Ποια εποχή προτιμάτε;

Τότε δεν υπήρχαν τα μέσα. Σήμερα έχεις τα πάντα, αλλά δεν υπάρχει ψυχή, δεν υπάρχει έρωτας, τουλάχιστον με τον τρόπο που υπήρχε τότε. Δεν λέω ότι σήμερα οι μπάντες δεν αγαπούν αυτό που κάνουν, απλά τότε μουσική και ζωή για μας ήταν ένα πράγμα: δεν υπήρχε το ένα χωρίς το άλλο. Φαντάζομαι, ένας συνδυασμός των δύο εποχών θα ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά δεν γίνεται αυτό. Σήμερα ηχογραφείς και έχεις παραγωγές ισάξιες του εξωτερικού –αν όχι σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερες– αλλά δεν υπάρχει αυτό το «κάτι άλλο», αυτό το πρωτόγονο συναίσθημα αγάπης, που είχαμε για τη μουσική.


Οι Sarissa είναι από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα της χώρας στη metal. Ποια στιγμή σας έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη από όλο αυτό το διάστημα;

Τη μέρα που φύγαμε για τη Γερμανία με το τρένο. Είχαμε πάρα πολλά πράγματα, τσάντες, αποσκευές, είχαμε μαζί μας και ένα σετ ντραμς, μπύρες, και ήμασταν γεμάτοι όνειρα, γεμάτοι δύναμη, γεμάτοι τρέλα. Ήταν ωραίο βράδυ.


Παρατηρούμε μεγάλα χρονικά κενά ανάμεσα στις κυκλοφορίες σας· αυτό οφείλεται κάπου;

Νομίζω ότι δεν κρατήσαμε ένα σταθερό κορμό όλα αυτά τα χρόνια, και ουσιαστικά αυτός είναι ο λόγος που οι κυκλοφορίες των δίσκων μας έχουν αυτή την χρονική απόσταση μεταξύ τους.


Υπάρχει κάτι στη μέχρι τώρα σας πορεία, που πιστεύετε ότι κάνατε λάθος και θα θέλατε να είχε γίνει διαφορετικά;

Ναι. Το 1987, όταν πήγαμε στη Γερμανία, θα προσπαθούσα να μείνουμε ενωμένοι και δυνατοί και να μείνουμε εκεί, να μην διαλύσουμε, ουσιαστικά, και να κυνηγήσουμε το όνειρο.


Πώς προέκυψε η ιδέα της επανακυκλοφορίας του "Demo 1987";

Πάρα πολύς κόσμος μας το ζητούσε εδώ και χρόνια. Και εμείς νιώθαμε την ανάγκη να βγει αυτή η δουλειά σε βινύλιο, σαν φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα χρόνια που ζήσαμε, στα όνειρα που είχαμε κάνει με αυτά τα τραγούδια και, κατά κάποιο τρόπο, με αυτή την κυκλοφορία ξαναζούμε εκείνες τις εποχές. Και ευχαριστούμε τον κόσμο για την αγάπη που μας έδειξε όλα αυτά τα χρόνια.


Θα ακολουθήσουν επετειακές εμφανίσεις της μπάντας;

Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, αλλά και σε προτάσεις είμαστε ανοιχτοί και όλα τα εξετάζουμε.


Το "μέταλλο" συνεχίζει σήμερα να είναι το ίδιο δυνατό όπως τότε;

Ναι, πιστεύω είναι δυνατό, και θα ήθελα να είναι για πάντα δυνατό, αρκεί να καταλάβει ο κόσμος ότι τα καλά τραγούδια κάνουν την διαφορά, και όχι τα ρούχα και η εμφάνιση. Το περιεχόμενο μετράει, και όχι το περιτύλιγμα.


Γνωρίζουμε πως ετοιμάζετε τη νέα σας full-length δουλειά μετά το "Master of Sins" του 2004. Πείτε μας γι’ αυτό το άλμπουμ.

Θα λέγεται ΝEMESIS και είναι μια φρέσκια δουλειά, με καλό ήχο και καλή παραγωγή (Jim Selalmazidis), τα τραγούδια είναι πολύ καλά, και ελπίζουμε να τα αγκαλιάσει και να τα αγαπήσει ο κόσμος. Αναμένεται να κυκλοφορήσει από τη Roar records στα τέλη του 2015 με αρχές του 2016.


Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους οπαδούς σας και στους αναγνώστες του FeelA RockA - The Rock webzine;

Να είστε πάντα ειλικρινείς με τους εαυτούς σας, και να πιστεύετε στη μουσική που αγαπάτε, γιατί είναι, ίσως, το μοναδικό πράγμα που δεν θα σας απογοητεύσει και δεν θα σας εγκαταλείψει ποτέ.του Πέτρου Σοφιανίδη