Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

REFLECTION – Bleed Babylon Bleed


Τρίτη 6 Ιουνίου 2017Reflection - Bleed Babylon BleedREFLECTION 

Bleed Babylon Bleed
Epic / Doom Metal
Pitch Black Records
Ελλάδα


Tracklist:
1. Marching to Glory (1:18)
2. Glorious Victory (4:38)
3. The Iron Tower (4:24)
4. Fallen Shadow (5:02)
5. Takla Makan (4:43)
6. Time Traveller (4:57)
7. Stormbringer (3:44)
8. Ruler of My Own Land (4:59)
9. Bleed Babylon Bleed (6:01)
Οι Reflection γιορτάζουν φέτος τα 25 χρόνια από την ίδρυση τους και κυκλοφορούν το τέταρτο full length album τους, το πρώτο μετά από 9 χρόνια δισκογραφικής απουσίας. Όσοι γνωρίζουν και παρακολουθούν τους Reflection όλα αυτά τα χρόνια, ξέρουν τι να περιμένουν και το Bleed Babylon Bleed τους δίνει αυτό ακριβώς. Καλοδουλεμένο και καλοπαιγμένο επικό heavy metal με doom πινελιές, πιστό στην ηχητική ταυτότητα και το ύφος του συγκροτήματος.

Οι συνθέσεις δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και μακροσκελείς, και τα τραγούδια διαρκούν όσο ακριβώς χρειάζεται για να μην κουράσουν. Παράλληλα, οι ενορχηστρώσεις είναι ογκώδεις και anthem-ικές, χωρίς να είναι υπερβολικά «φορτωμένες». Ο Στάθης Παυλαντής κάνει εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες παίζοντας δυνατά riffs και επιθετικά leads και solos, που συνοδεύονται από τις μελωδίες του Ηρακλή Λουκάκη στα πλήκτρα. Από την άλλη, οι Γιώργος Παυλαντής και Γιάννης Λιτινάκης σε drums και μπάσο αντίστοιχα παρέχουν τη σταθερή και στιβαρή βάση για να πατήσουν τα υπόλοιπα όργανα. Πέραν όμως από το βασικό πυρήνα του συγκροτήματος, ο νεοφερμένος Γιώργος Θωμαΐδης πίσω από το μικρόφωνο, φαίνεται να έχει δώσει νέα πνοή στον τομέα των φωνητικών. Οι ερμηνείες του είναι δυνατές, μεστές και σχεδόν αψεγάδιαστες. Και λέω σχεδόν, καθώς το μοναδικό ψεγάδι (αν και μικρό η αλήθεια είναι) βρίσκεται στην προφορά, που χρίζει λίγης ακόμη βελτίωσης.

Στο στιχουργικό κομμάτι, τα πράγματα είναι επίσης αναμενόμενα. Ξεκινώντας από το Marching to Glory και το narration του Albert Bell (Forsaken) που ανοίγει το δίσκο, θα ακούσουμε ιστορίες για ένδοξες νίκες (Glorious Victory), ιστορίες από το Μεσαίωνα (The Iron Tower) και θα ταξιδέψουμε στο χρόνο (Time Traveller). Το Takla Makan μας μεταφέρει στο κέντρο της γης όπου συναντάμε τον Mats Leven (Candlemass) και μαζί την πιο καθαρόαιμη doom στιγμή του δίσκου. Αυτό, μαζί με το ομότιτλο στο τέλος αποτελούν τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου.

Σίγουρα, μέσα στο Bleed Babylon Bleed θα ακούσεις πολλές μανιέρες και «κλισέ». Σε αρκετά σημεία μάλιστα, θα σου έρθουν στο μυαλό αρκετά συγκροτήματα που παίζουν ή έχουν παίξει κάτι παρόμοιο. Οι Reflection όμως, βάζοντας πολύ από το προσωπικό τους ύφος και προσθέτοντας δυο-τρεις φρέσκες ιδέες εδώ κι εκει μας παραδίδουν μια δουλειά που αν μη τι άλλο ακούγεται ευχάριστα και δεν σε κάνει να βαριέσαι στο ελάχιστο.


του Λεωνίδα Παπαδόδημα