Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

QUADRUS - Entropia


Σάββατο 13 Μαΐου 2017

 

quadrus entropiaQUADRUS
Entropia
Progressive Metal
Self Release

ΕΛΛΑΔΑ

Tracklist
1. Astral Nova – Intro
2. Shadow Provision
3. The Alpha Origin
4. Sense Of Matter
5. Alternative Hypothesis – Interlude
6. Deceptive Projection
7. Attribution Theory
8. Aggression
9. Entropia – The Final Chapter
Οι Quadrus είναι ένα ελληνικό μουσικό σχήμα από την Αθήνα που κινείται στο χώρο του progressive με μερικά στοιχεία death και black metal και με επιρροές, από συγκροτήματα όπως οι Dream Theater, Nightwish, Dragonland, Two Steps From Hell. Δημιουργήθηκαν από τον Γιάννη Γαλανάκη το 2014 στην Αθήνα και φέτος κυκλοφορούν το πρώτο album τους με τίτλο Entropia το οποίο, όπως έχει πει, πρόκειται για ένα θεματικό metal εγχείρημα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πω πως όταν μου ανατέθηκε η κριτική του συγκεκριμένου δίσκου παρατήρησα πως έχει στοιχεία από black metal (εκτός από μερικά συγκροτήματα του χώρου που μου αρέσουν δεν μπορώ να πω πως είμαι λάτρης του συγκεκριμένου είδους) και κάθισα να το ακούσω έχοντας αρνητική προδιάθεση (ξέρω λάθος μου αλλά δεν μπόρεσα να καταπνίξω αυτόν τον αρνητισμό). Μετά την πρώτη ακρόαση του δίσκου όχι μόνο ο αρνητισμός είχε εξαφανιστεί αλλά μετετράπη σε ενθουσιασμό μιας και πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εννέα τραγούδια περιέχει αυτή η πρώτη προσπάθεια των Quadrus και μουσικά είναι στο χώρο του progressive metal με διάφορα στοιχεία από άλλα είδη metal και βγαίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το συγκρότημα έχει 2 τραγουδιστές (Αλεξάνδρα Μισαηλίδου και Jon Soti) που δένουν αρμονικά τις φωνές τους.

Το Entropia είναι ένα concept album που αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας  και του ατελείωτου κύκλου της ανθρώπινης αλληλεξάρτησης με το σύμπαν. Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς πέσαμε; Πώς το δικό μας μίσος στράφηκε εναντίον μας και σιγά σιγά μας έφθειρε; Ποιό είναι το νόημα της ζωής; Υπάρχει κάποιος τρόπος για εξιλέωση; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, βρίσκονται μέσα στο album και ο ακροατής θα κρίνει και θα ερμηνεύσει το βαθύτερο νόημα, βασισμένος στη δική του κατανόηση και γνώση για τον κόσμο. Υπέροχες ενορχηστρώσεις, ατμόσφαιρα  από soundtrack, κιθάρες που συμμετέχουν ιδανικά και οπερετικά φωνητικά, αντρικά και γυναικεία, καθώς και brutal να παίζουν διάφορους ρόλους. Όλα αυτά είναι τα στοιχεία που δίνουν έναν θεατρικό χαρακτήρα στο album και σίγουρα υπόσχονται να κρατήσουν το ενδιαφέρον του ακροατή.

Αρχίζει με το εξαιρετικό Astral Nova (το λάτρεψα) και νιώθεις πως το ταξίδι στο σύμπαν μόλις έχει ξεκινήσει. Μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια (τα περισσότερα πάνω από 7 λεπτά) που όχι μόνο δεν κουράζουν αλλά θες να τα ακούσεις ξανά και ξανά και να ταξιδέψεις μαζί τους στο σύμπαν (μου βγάζουν κάτι από ταξίδι στο διάστημα μπορώ να πω). Αφού ταξιδέψουμε μαζί τους σε 8 υπέροχες συνθέσεις μας αφήνουν με το Entropia (αν και 18 λεπτά(!) τραγούδι δεν με κούρασε και δεν το λέω συχνά για τόσο μεγάλα τραγούδια) και προσγειωνόμαστε στη δική μας πραγματικότητα.

Για το όλο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Έχουμε  ένα album που σαν σύνολο θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει soundtrack κάποιας ταινίας (πολύ θα ήθελα να τους δω, με τη πρώτη ευκαιρία, να το αποδίδουν στη σκηνή, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον)! Καθαρά φωνητικά, εξαιρετική μουσική, ενδιαφέροντες στίχοι και όλα αυτά να δένουν σε ένα πάρα πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα. Από το ντεμπούτο τους ήδη θέτουν τον πήχη πολύ ψηλά και αξίζουν συγχαρητήρια για την τόσο καλή προσπάθεια.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει κάποιο τραγούδι και να το «ξεχωρίσει» από το δίσκο. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω τρία μέσα από τον δίσκο θα έλεγα τα: Astral Nova , Shadow Provision, Sense Of Matter (συμμετέχει η φωνάρα των Enemy Of Reality, Ηλιάνα Τσακιράκη).


Μιχάλης Μητσόπουλος