Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Best 10 - BLIND GUARDIAN


Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

 

blind guardian


Οι Γερμανοί “βάρδοι” Blind Guardian είναι ένα από τα αγαπημένα μου ονόματα στο χώρο του metal. Δημιουργήθηκαν το 1984 (με το όνομα Lucifer's Heritage αλλά δεν το κράτησαν για πολύ) και μέχρι σήμερα μας ταξιδεύουν με τις μελωδίες τους. Λατρεύω τις συνθέσεις τους και τη φωνή του τραγουδιστή τους Hansi Kürsch και όταν με αφορμή το νέο live δίσκο που κυκλοφορούν, κάθησα να γράψω ένα Best 10 είχα την εξής δυσκολία: πετάχτηκαν αμέσως στο μυαλό μου δέκα εναλλακτικές λίστες!!! Τόσα πολλά καλά τραγούδια, τόσα ταξίδια…. Αλλά για πάμε παρέα να ταξιδέψουμε μαζί τους!10. Skalds And Shadows (LP: A Twist In The Myth – 2006)

Ένα από τα καλά στοιχεία των Blind Guardian είναι η δημιουργία εξαιρετικών μπαλαντών και το Skalds And Shadows είναι ένα  δείγμα αυτών. Υπάρχει στον μέτριο δίσκο τους A Twist In The Myth του 2006 κι ενώ θα πουν κάποιοι «μα καλά έχουν γράψει τόσες καλές μπαλάντες, αυτήν ξεχωρίζεις;», έχει έναν μεσαιωνικό αέρα που με έκανε να κολλήσω από την πρώτη στιγμή που το άκουσα και να το απολαμβάνω ξανά και ξανά μέχρι και σήμερα.9. Curse My Name (LP: At The Edge Of Time – 2010)

Ακόμα μια μπαλάντα για τη συνέχεια. Βρίσκεται στο δίσκο At The Edge Of Time του 2010, που πλησιάζει στα επίπεδα του απλά εκπληκτικού Nightfall In Middle Earth του μακρινού 1998! Απλά κλείστε τα μάτια και αφήστε το τραγούδι να μιλήσει μέσα σας!8. Mordred’s Song (LP: Imaginations From The Other Side – 1995)

1995. Οι Γερμανοί κυκλοφορούν το Imaginations From The Other Side, τον 5ο δίσκο τους και το τραγούδι που ξεχωρίζει με διαφορά είναι το Mordred’s Song. Υπέροχες κιθάρες, μελωδίες, η ερμηνεία του Hansi ανατριχιάζει ως συνήθως και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στιχουργικά τραγούδι, μιας κι εδώ οι Γερμανοί παρουσιάζουν τον Mordred (τον γνωστό από το μύθο του βασιλιά Αρθούρου) ως το θύμα. Πως να μην αγαπήσεις αυτό το τραγούδι;
7. A Voice In The Dark (LP: At The Edge Of Time – 2010)

Ακόμη ένα φοβερό τραγούδι από το At The Edge Of Time του 2010. Θυμίζει τις πολύ καλές εποχές των Blind Guardian όπου έβγαζαν πολύ καλούς δίσκους τον έναν μετά τον άλλον και έπειτα από τον χλιαρό A Twist In The Myth, επανέρχονται με μια τέτοια ηχογράφηση (πραγματικά τα πιο πολλά θα χωρούσαν στο Best 10). Ένα δυναμικό τραγούδι, γεμάτο ενέργεια. Σου δίνει την αίσθηση πως το διασκεδάζουν, το ίδιο κι εμείς ερμηνεύοντάς το μαζί τους! GO GO BLIND GUARDIAN! (Αγαπώ τη φωνή του Hansi την οποία την θεωρώ ανάμεσα στις κορυφαίες του metal είδους! Απλά απογειώνει ένα ήδη εκπληκτικό τραγούδι)6. Lord Of The Rings (LP: Tales From The Twilight World – 1990)

Θα το πω ακόμη μια φορά: Οι Blind Guardian γράφουν εκπληκτικές μπαλάντες! Εμπνευσμένη, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του τραγουδιού, από το μαγικό κόσμο του Tolkien. Οι κιθάρες, τα φλάουτα, η φωνή του Hansi (ναι, ξέρω πως το αναφέρω συχνά, αλλά αυτή η ιδιαίτερη χροιά του…) και η θεματολογία που αγαπώ, συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που θέλω να το ακούω ξανά και ξανά και το απολαμβάνω κάθε φορά!5. Nightfall (LP: Nightfall In Middle Earth – 1998)

Μεγάλοι λάτρεις βιβλίων φανταστικής λογοτεχνίας (και πιο πολύ των βιβλίων του Tolkien) οι Blind Guardian και το αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά το 1998 με την κυκλοφορία του -ίσως- καλύτερου δίσκου της πορείας τους, ο οποίος εξ’ ολοκλήρου είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο Silmarillion του Tolkien. Ο δίσκος περιέχει καταπληκτικά τραγούδια και ανάμεσα τους το Nightfall. Έχεις στο νου σου τη θεματολογία του τραγουδιού ακούς και αυτόν το ρυθμό, αυτή την ερμηνεία, και ανατριχιάζεις!4. Harvest Of Sorrow (Single: And Then There Was Silence – 2001)

Ακόμη μια μπαλάντα. Από την εποχή που κυκλοφόρησε το παρεξηγημένο A Night In The Opera το 2002. Είχε την ατυχή συγκυρία να ακολουθεί μετά από τη δισκάρα Nightfall In Middle Earth. Δοκίμασαν πολλά νέα στοιχεία στη μουσική τους αλλά αυτός ο δίσκος δεν αγκαλιάστηκε τόσο από τον κόσμο. Κομμάτι του single προπομπού του δίσκου τους And Then There Was Silence και απόρησα γιατί δεν μπήκε σαν κύριο κομμάτι στο δίσκο (είναι στην ιαπωνική έκδοση του δίσκου και σαν bonus track, αλλά σε ακουστική εκτέλεση, σε αρκετές χώρες). Ξεκάθαρα το καλύτερο τραγούδι των Γερμανών εκείνης της περιόδου.3. Valhalla (LP: Follow The Blind – 1989)

Αν και μου άρεσε το τραγούδι, κατάλαβα τη δυναμική που βγάζει μετά από ένα live που είχα την χαρά να απολαύσω τους Blind Guardian. Η δε συμμετοχή του κόσμου στο τραγούδι σε ανατριχιάζει και δε θες να τελειώσει ποτέ! Μερικά τραγούδια όντως απογειώνονται στα live!

Valhalla, Deliverance
Why've you ever forgotten me…2. The Bard’s Song – In The Forest (LP: Somewhere Far Beyond – 1992)

Η καλύτερη μπαλάντα των Blind Guardian, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Aν μπορούμε να μιλήσουμε για τελειότητα σε ένα τραγούδι θα ήταν γι αυτό! Από που να αρχίσω; Από τους στίχους;  Από τη μουσική; Aπό την αίσθηση που σου αφήνει ακούγοντάς το; Τραγούδι που θες να το ακούς ξανά και ξανά και να μην το χορταίνεις!Και θα ήταν το καλύτερο τραγούδι στη μουσική πορεία ως τώρα των Γερμανών αν δεν υπήρχε το….


1. Mirror Mirror (LP: Nightfall In Middle Earth – 1998)

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως διαλέγουν αυτό το τραγούδι για να κλείνουν κάθε συναυλία τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το λατρεύει ο κόσμος και το τραγουδά μαζί τους! Μόνο να αντικρίσεις τον πανικό που γίνεται όταν ερμηνεύεται live και θα καταλάβεις για τι μέγεθος τραγουδιού μιλάμε! Μίλησα για τελειότητα όταν αναφέρθηκα στο Bard’s Song; Βάλτε δίπλα στον όρο και αυτό και είμαστε οκ! Ο φρενήρης ρυθμός που σε συνεπαίρνει και δεν σταματάς να χορεύεις (να κάνεις headbanging για να είμαστε πιο ακριβείς). Απλά δεν γίνεται να μη λατρέψεις αυτό το τραγούδι.Μιχάλης Μητσόπουλος