Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Best 10 - AYREON


Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

 

ayreonΑυτό το μήνα οι Ayreon θα κυκλοφορήσουν τον καινούριο τους δίσκο. Είναι το μουσικό εγχείρημα του Ολλανδού μουσικού, συνθέτη (μεταξύ πολλών άλλων)  Arjen Anthony Lucassen, και στα πλαίσια αυτής της κυκλοφορίας παραθέτω τα δέκα πιο αγαπημένα μου τραγούδια τους, κάτι το οποίο βρήκα εξαιρετικά δύσκολο μιας και οι Ayreon έχουν τόσα πολλά καλά τραγούδια που όποιο και αν βάλεις ως καλύτερο, αδικείς κάποιο άλλο!!! (ακούστε συνολικά την δουλειά τους και θα με καταλάβετε!)


10. Day Three: Pain (The Human Equation – 2004)

Τραγούδι του 2004 μέσα από το δίσκο 'The Human Equation', ο οποίος είναι θεματικός και ίσως και ο καλύτερος του συγκροτήματος. Τραγούδι που σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Μια κραυγή πόνου και αγωνίας ντυμένο με τις υπέροχες μελωδίες του Lucassen.9. Comatose (2008 – 01011001)

Απλά κλείνεις τα μάτια και ταξιδεύεις σε όμορφα μουσικά μονοπάτια. Σε αυτό βοηθάει και η συμμέτοχη του Jorn Lande και της Anneke Van Giersbergen (μεγάλη μου αδυναμία) που ανεβάζουν κατα πολύ αυτό το πανέμορφο τραγούδι.
8. Day Six: Childhood (The Human Equation – 2004)

Ακόμα ένα τραγούδι στη λίστα μου από το εκπληκτικό θεματικό δίσκο 'The Human Equation'. Αν κάτι μπορεί να κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία ο Lucassen είναι να συνθέτει όμορφα τραγούδια κάτι που το αποδεικνύει για ακόμα μια φορά. Μας μεταφέρει τα συναισθήματα του ήρωά του μέσα από το τραγούδι με τόση επιτυχία. Τελειώνει το τραγούδι και έχεις χαθεί στη μουσική τόσο πολύ που δεν κατάλαβες πότε πέρασαν 5 λεπτά. Προσωπικά ακούγοντάς το χάθηκα σε πολλές όμορφες σκέψεις και αναμνήσεις.7. Merlin’s Will (The Final Experiment – 1995)

Τραγούδι από τον πρώτο δίσκο των Ayreon. Από τα πρώτα δείγματα γραφής του Lucassen με τους Ayreon φάνηκε το μεγάλο του ταλέντο. Τραγούδι που θέλω να το ακούω ξανά και ξανά, και που με ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς, φανταστικούς, μοναδικούς!6. Isis and Osiris (Ιnto The Electric Castle – 1998)

Θα είμαι ειλικρινής. Συνήθως δεν μου αρέσουν τα υπερβολικά μεγάλα τραγούδια σε διάρκεια (το εν λόγω διαρκεί 11:11) γιατί από ένα σημείο και μετά κουράζουν. Όμως είναι μερικές εξαιρέσεις που όσο μεγάλο και να ναι ένα τραγούδι απλά το λατρεύεις! Το “Isis and Osiris” ανήκει  σε αυτές τις εξαιρέσεις. Μέσα από τον τρίτο δίσκο του συγκροτήματος και με μουσική που μου βγάζει κάτι το εξωτικό, είναι ένα τραγούδι που σας το συνιστώ να το ακούσετε (έπιασα τον εαυτό μου να το ακούει πολλές φορές σερί και μάλιστα ήθελα και άλλες!)5. Day Sixteen: Loser (The Human Equation – 2004)

Ακόμα ένα τραγούδι από αυτόν τον εξαιρετικό δίσκο στη λίστα μου. Ο λόγος; Μα φυσικά είναι τόσο μα τόσο υπέροχο!! Μια μουσική, ένας ρυθμός ανεβαστικός που σου μένει αποτυπωμένος στο μυαλό και δεν μπορείς παρά να το λατρέψεις!4. Sail Away to Avalon (The Final Experiment – 1995)

Ακόμα ένα τραγούδι στη λίστα μου από τον πρώτο δίσκο των Ayreon. Βγάζει ένα μεσαιωνικό αέρα, ένα ταξιδιάρικο πουλί του φανταστικού (όπως μας προδιαθέτει και ο τίτλος του). Το ακούς, κλείνεις τα μάτια και είσαι σε ένα καράβι πάνω που σε πάει σε άγνωστους τόπους, και είσαι έτοιμος να ζήσεις την περιπέτεια!3. Day Seven: Hope (The Human Equation – 2004)

Ελπίδα, χαρά, χαμόγελα, ευτυχία και όμορφες σκέψεις. Πως όλα αυτά; Μα ακούγοντας το συγκεκριμένο τραγούδι! Με την πρώτη ακρόαση μπορεί  λανθασμένα να το θεωρήσεις απλά ένα χαρούμενο τραγουδάκι αλλά χωρίς να το καταλάβεις το έχεις ακούσει αμέτρητες φορές! Τη συμμετοχή του LaBrie, τραγουδιστή των Dream Theater στο τραγούδι την ανέφερα;2. Day Eleven: Love (The Human Equation – 2004)

LaBrie (Dream Theater), Findlay (Mostly Autumn), Jansen (Karma, Alarion), Ekwall (The Quill) , Graves (Deadsoul Tribe), Åkerfeldt (Opeth) , Bovio (Elfonia, Stream Of Passion) είναι οι συμμετοχές σε αυτό το απλά ΤΕΛΕΙΟ τραγούδι, αυτή την ωδή στην αγάπη! Ακόμα να το ακούσετε;;Σημ. Συν: Το “Day Eleven : Love” θα ήταν πρώτο στη λίστα μου αν δεν υπήρχε το....

1. River of Time (2008 – 01011001)

Hansi Kürsch, τραγουδιστής των Blind Guardian. Σε όποιο τραγούδι και να έχει συμμετάσχει, έχει δώσει το κάτι παραπάνω και σε μερικές περιπτώσεις  το απογειώνει όπως κάνει και στο “River of Time“. Λατρεύω τη φωνή του και ντύνει ιδανικά αυτό το τόσο εξαιρετικό τραγούδι που έχει γράψει ο Lucassen. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που το εν λόγω τραγούδι είναι στην κορυφή της λίστας μου. Θα μπορούσα να το ακούω όλη μέρα και να θέλω ακόμα μια!Μιχάλης Μητσόπουλος