Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

ΛΟΥΔΙΑΣ - Halocraft, Destijl (Γιαννιτσά) – 27/12/2017


Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018


loudias - destijl - 27/12/2017Οι Γιαννιjazz οργάνωσαν μία συναυλία για να αποχαιρετίσουν το 2017 και να υποδεχτούν το νέο χρόνο. Η συνταγή απλή: Δύο μπάντες, ένας ζεστός χώρος, και – κυρίως – πολύ και καλή διάθεση.

Το Destijl πάντα φιλοξενεί τέτοιου είδους εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία. Μπορεί να μην είναι κατασκευασμένο ως συναυλιακός χώρος, όμως πάντα μετατρέπεται σε μία ζεστή και λειτουργική σκηνή. Οι άνθρωποί του επίσης υποστηρίζουν με θέρμη και επαγγελματισμό τέτοιες εκδηλώσεις. Έτσι οι Γιαννιjazz εμπιστεύτηκαν εκεί το τελευταίο live της χρονιάς, σαν κλείσιμο του 2017 και σαν δυναμικό προάγγελο του επόμενου έτους που προβλέπεται συναυλιακά πολύ ενδιαφέρον στα Γιαννιτσά.

Ο κόσμος εμφανίστηκε πάνω στην ώρα για να ξεκινήσουν οι Halocraft που άνοιξαν την εκδήλωση. Τα πηγαδάκια πήραν και έδωσαν με κύριο θέμα (ποιο άλλο) τα προγράμματα για τις γιορτές, ή την έλλειψή τους. Ζεσταθήκαμε όλοι πολύ γρήγορα καθώς η πολύ καλή δουλειά που έκαναν η Μαρία και ο Γιώργος (κοινώς η UnderSound) στον ήχο μας έδωσε έναυσμα να προσέξουμε λίγο παραπάνω τη μουσική. Οι Halocraft που ξεκίνησαν έπαιξαν τραγούδια από τα δύο πρώτα τους EP (με έμφαση στο δεύτερο) και από τη νέα τους δουλειά. Τελευταίες τους εμφανίσεις πριν μπουν στο studio για την ηχογράφηση του πρώτου τους album, έδωσαν μία πλήρη εικόνα του τι έχουμε να περιμένουμε. Ο Δημήτρης Ματζίρης στη φωνή και στην κιθάρα, έδειχνε να έχει τον πρώτο ρόλο, αν και η συμβολή του Παναγιώτη Θεοδωράκογλου στην κιθάρα ήταν καθοριστική. Ο Στέφανος Ακτύπης με ανοιξιάτικη αμφίεση έδινε στο μπάσο μία ισχυρή βάση για τη μελωδία, αναλογιζόμενος σίγουρα τις δύσκολες συναυλιακές υποχρεώσεις που τον περίμεναν μέσα στις γιορτές. Τα τύμπανα του Σγουρίδη Νικόλαου, στιβαρά, δυνατά, αλλά και τεχνικά εκεί που έπρεπε, έδεναν αρμονικά την συνολική ηχητική εικόνα. Μία εικόνα που άφησε θετικότατες εντυπώσεις και υποσχέσεις για τη δουλειά του σχήματος.

Μεσολάβησε ένα πολύ μικρό διάστημα και τη σκηνή ανέλαβαν οι Λουδίας. Όποιος δεν έχει δει το συγκρότημα live δεν μπορεί να καταλάβει την ένταση και το κέφι που βγάζουν πάνω στη σκηνή. Τα καπέλα και οι μεταμορφώσεις αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι σκωπτικοί, πολλές φορές σατιρικοί αλλά πάντα εύστοχοι και αρκετά κοινωνικοί στίχοι δονούν το κοινό παρασέρνοντάς το σε ασυναίσθητες χορευτικές φιγούρες και σε χορωδιακή συνοδεία στα ρεφραίν.

Είναι πραγματική απόλαυση να βλέπεις μπάντες που παίζουν για τον κόσμο και που ξέρουν να αλληλεπιδρούν μαζί του. Συγκροτήματα που ποτέ δεν ξεχνάν την ιδιότητά τους ως διασκεδαστές, αρχικά, και ως μέσα σκέψης και προβληματισμού. Οι Λουδίας ΔΕΝ είναι μόνο τα «Λιπάσματα» ή ο «Ρουφιάνος», είναι κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο. Όποιος μπορεί, και θέλει, το βλέπει πολύ εύκολα. Βαλσάκια, που ακολουθούν σκληρές rock νότες και νοσταλγικές μελωδίες που συνδυάζονται με Blue Oyster Cult όλα ενώνονται σε ένα μελωδικότατο και σωστά δεμένο αποτέλεσμα.

Ο Παναγιώτης Βιολιστής ως δημιουργός ξέρει να πειράζει, να χαροποιεί αλλά και να προβληματίζει. Ως ερμηνευτής, είναι μία πίστα μόνος του. Τραγουδάει, παίζει κιθάρα, φυσαρμόνικα, ukulele και είναι υπεύθυνος για τις ενδυματολογικές αλλαγές της μπάντας επί σκηνής. Στην κιθάρα τον συνοδεύει η ήρεμη δύναμη, ο Πέτρος Παρασκευάς. Με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο και έναν μοναδικό τρόπο παιξίματος, αποτέλεσε τη βάση της μουσικής καθώς συνόδευε και στα φωνητικά. Ο Κώστας Τζούνης, βράχος στο μπάσο. Έξι χορδές, για να μην αισθάνεται μειονεκτικά δίπλα στις κιθάρες και καταπληκτική τεχνική συνοδεύοντας τον Τοκατλίδη Χρήστο στα τύμπανα ο οποίος μας έσκαγε που και που κανένα χαμόγελο, καθώς ήταν αρκετά απασχολημένος στο να κρατάει τον σωστό ρυθμό στις αλλαγές των συνθέσεων. Τελευταίος (έχουμε και τις προτιμήσεις μας) ο Φίλης Λαόπουλος. Γνωστός από τα παλιά και αγαπητός φίλος, έδειξε ότι τα χρόνια ωριμάζουν έναν κιθαρίστα. Οι μουσικές του ακροβασίες φαινόταν κάτι πολύ εύκολο και η χαρούμενη διάθεσή του πάντα μας έκανε να νιώσουμε λίγο πιο όμορφα. Ξεχάσαμε ίσως το σημαντικότερο: Τους Λουδίας. Τώρα βέβαια θα μου πει κάποιος ότι γι αυτούς μιλάμε τόση ώρα… Οι Λουδίας είναι λίγο παραπάνω από το άθροισμα των μελών τους. Επί σκηνής όλοι δρουν με γνώμονα τη διασκέδαση και την πληρότητα του τελικού αποτελέσματος. Ικανότατοι εκτελεστές αλλά και μία πολύ όμορφη παρέα επί σκηνής (όχι ότι τρώγονται εκτός σκηνής!!!) δίνουν έναν επαγγελματισμό από τη μία και μία ζεστή ατμόσφαιρα στον κόσμο, που δίνει έναν άλλο χαρακτήρα στις εμφανίσεις τους και που περνάει στο κοινό το οποίο γρήγορα μπαίνει και αυτό στο παιγνίδι.

Συνολικά, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ήταν μία χορταστική βραδιά, με την απαραίτητη φυσικά παρουσία του ΝΟΜΟΥ τον οποίο φανήκαμε για κάποιον περίεργο λόγο να παραβαίνουμε, που άφησε όποιον ήρθε απόλυτα ικανοποιημένο. Φαίνεται οι πετυχημένες εκδηλώσεις έχουν γίνει πια θεσμός για τους Γιαννιjazz θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη της ποιοτικής διασκέδασης στα Γιαννιτσά…

Και μην ξεχνάμε την αγαπημένη μου κραυγή: Αούα, αούα. Αούα ούα ούα.


Αντί Επιλόγου

Αυτό το άρθρο είναι ελάχιστος φόρος τιμής στον Κώστα Τζούνη. Τον Κώστα που, αφού τον απολαύσαμε στη συναυλία να δίνει (όπως πάντα) τον καλύτερό του εαυτό, μας άφησε στις 31 του μήνα για να παίξει σε άλλες, ουράνιες αρένες. Πικρό ήταν το τέλος του 2017, μας πήρε έναν άξιο καλλιτέχνη του οποίου η ιστορία είναι πολύ μεγάλη και σημαντική για να περιοριστεί σε ένα άρθρο. Καλό παράδεισο φίλε, θα τα πούμε εκεί επάνω...


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των φωτογραφιών δίχως την έγκριση της διεύθυνσης του περιοδικού. Email επικοινωνίας: info[at]feelarocka.com

loudias - destijl - 27/12/2017(01) loudias - destijl - 27/12/2017(02) loudias - destijl - 27/12/2017(03) loudias - destijl - 27/12/2017(04) loudias - destijl - 27/12/2017(05)
loudias - destijl - 27/12/2017(06) loudias - destijl - 27/12/2017(07)

loudias - destijl - 27/12/2017(08) loudias - destijl - 27/12/2017(09) 
loudias - destijl - 27/12/2017(10) loudias - destijl - 27/12/2017(11)

halocraft - destijl - 27/12/2017(01) halocraft - destijl - 27/12/2017(02) halocraft - destijl - 27/12/2017(03) halocraft - destijl - 27/12/2017(04) halocraft - destijl - 27/12/2017(05) halocraft - destijl - 27/12/2017(06)


του Παύλου Συμεωνίδη

Φωτογραφίες του Παύλου Συμεωνίδη