Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Los Almiros Festival εφ’ όλης της ύλης


Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

 

Los Almiros Festival 2017

Το Los Almiros Festival μας συστήθηκε το 2012 ως ένα μικρό αυτοδιοργανωμένο/αυτοδιαχειριζόμενο μουσικό festival, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Los Almiros Rockradio, ανοιχτό στο ευρύ κοινό χωρίς κάποιο αντίτιμο και ανεξάρτητο από χορηγούς. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο DIY festival της Ελλάδας εξακολουθώντας να έχεις ως γνώμονες την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα. Κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις αρχές Αυγούστου (03-06/08) στο Δάσος Κουρί (Αλμυρός, Μαγνησία) χιλιάδες πιστοί της διοργάνωσης κατέφτασαν για να γίνουν κοινωνοί αυτής της ανεξάρτητης μουσικής γιορτής.

Τα προεόρτια έφεραν τον (instrumental) rock ήχο των One Hour Before The Trip, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν την Πέμπτη στο Lake Stage.

Το line up της Παρασκευής είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, οι οποίες εκπληρώθηκαν και με το παραπάνω. Η ημέρα ξεκίνησε μουσικά με τους Tullamore Duo και τους Roadkill Soda στο Lake Stage κατά τις απογευματινές ώρες. Στο βασικό Stage, την αρχή έκαναν οι Dendrites, μία southern metal rock μπάντα από το Βόλο, η οποία αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή ως εναρκτήριο λάκτισμα του κυρίως live. Ακολούθησαν οι Αθηναίοι Despite Everything που ξεσήκωσαν το κοινό με punk rock ήχους. Στη συνέχεια, τη σκηνή γέμισε η μουσική των εκ Θεσσαλονίκης Naxatras, οι οποίοι συστήνονται ως hard psychedelic rock και απέδειξαν περίτρανα  πως δικαιολογημένα γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους μουσικούς κύκλους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την σκυτάλη πήρε η hip hop σκηνή με τον Βέβηλο (μαζί του ο Dj Magnum) να κερδίζει με την εμφάνιση του το σεβασμό ακόμη και των πιο σκληροπυρηνικών stonerάδων. Έπειτα, 1000mods και οι συστάσεις ήταν περιττές, καθώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη ίσως, ελληνική stoner μπάντα των τελευταίων ετών, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη αυτή εμφάνιση τους που οδήγησε τον κόσμο σε... επαναλαμβανόμενη έκθεση ήχων που φέρνουν μνήμες rock 70s με μια δόση heavy rock 90s. Η βραδιά έκλεισε με τον Brant Bjork και την μπάντα του και καλεσμένο του τον Sean Wheeler, τους οποίους ήταν τιμή για όλους μας να τους ακούσουμε ζωντανά στα πλαίσια της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

 Ο πήχης είχε ανέβει ήδη πολύ ψηλά. Το Σάββατο αφού ακούσαμε το απόγευμα τους Thrax Punks στο Lake Stage, η βραδιά ξεκίνησε δυναμικά με hip hop μουσικές από τους πολλά υποσχόμενους ντόπιους Lost Apes και τους Stixoima, μια από τις σημαντικότερες μπάντες αυτού του μουσικού χώρου. Το μουσικό ύφος άλλαξε ριζικά με τους Mr. Highway Band, ένα συγκρότημα στενά συνυφασμένο με το συγκεκριμένο festival, το οποίο μας κέρδισε με τον ήχο και τα φωνητικά του. Δεν έλειψαν και οι Hooligan Reggae μουσικές από τους The Offenders για να φτάσει το πάρτι και το κέφι στο ζενίθ του. Η πιο πολυαναμενόμενη εμφάνιση της βραδιάς, όμως, ήταν οι Planet of Zeus, οι οποίοι ταρακούνησαν με τη μουσική τους το δάσος, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει σε κάθε τους live. Μια από τις κορυφαίες στιγμές του festival ήταν το ανέβασμα των Kadavar στη σκηνή, οι οποίοι με την καθηλωτική παρουσία τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για όση ώρα ήταν on stage.

Το Los Almiros είναι κάτι παραπάνω από ένα μουσικό festival. Τα vibes που εκπέμπονται στο όμορφο δρυοδάσος του Κουρί αυτές τις μέρες, αμφιβάλλουμε ότι μπορούν να αποδοθούν λεκτικά. Η διονυσιακή ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά, κάθε χρόνο. Και ας μην ξεχνάμε πως όλο αυτό το εγχείρημα στηρίζεται σε μια bottom up οργάνωση χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί να το διαφυλάξουμε, με κάθε τρόπο που περνά από το χέρι μας, και ας ανανεώσουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.

Συγχαρητήρια, LAFers…


Ναταλία Β. Πάνου