Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

LETTERS FROM THE COLONY - Vignette


Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

 

letters-from-the-colony-vignetteLETTERS FROM THE COLONY
Vignette
Progressive Metal
Nuclear Blast
Σουηδία

Tracklist:
01. Galax (08:20)

02. Erasing Contrast (4:49)
03. The Final Warning (5:57)
04. This Creature Will Haunt Us Forever (1:38)
05. Cataclysm (4:59)
06. Terminus (6:53)
07. Glass Palaces (6:37)
08. Sunwise (4:14)
09. Vignette (12:12)

Η βινιέτα (Vignette) είναι ένα σχεδίασμα που χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στην αρχή κεφαλαίων βιβλίων ή ως πλαίσιο των σελίδων. Εύστοχος τίτλος για το ντεμπούτο των Letters From The Colony. Κι αυτό γιατί τόσο η κυκλοφορία του δίσκου αυτή καθαυτή, όσο και η ένταξή τους στο roster της Nuclear Blast, σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην καριέρα τους. Η Σουηδία πάντα πρόσφερε ενδιαφέροντα πράγματα στο χώρο της metal μουσικής και το συγκρότημα από το Borlänge είναι αναμφίβολα μια τέτοια περίπτωση.

Ο ήχος τους θα μπορούσε να μπει κάτω από πολλές ταμπέλες. Progressive death metal, experimental, djent, ή ακόμα και technical death metal. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι Letters From The Colony παίζουν progressive metal, αναμιγνύοντας λίγο πολύ όλα τα παραπάνω. Οι συνθέσεις τους ακροβατούν στην θολή πολλές φορές γραμμή που χωρίζει το progressive από το technical death, ενώ παράλληλα έχουν την ανορθόδοξη δομή του djent.

Από την άλλη, τα ήρεμα περάσματα που παρεμβάλλονται ανάμεσα στους φρενήρεις ρυθμούς των τραγουδιών κάνουν την ακρόαση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, γεφυρώνοντας κατά ένα τρόπο το κενό ανάμεσα στο shoegaze και την jazz. Ακούστε για παράδειγμα τι γίνεται στη μέση περίπου του εναρκτήριου Galax, στο This Creature Will Haunt Us Forever και στο επικό ομότιτλο και θα με καταλάβετε. Με αυτόν τον τρόπο οι Letters From The Colony δείχνουν τόσο ότι «το 'χουν» και με την ατμόσφαιρα, όσο και την διάθεση τους να πειραματιστούν. Κάτι που ασχέτως αποτελέσματος είναι πάντα καλό, πόσο μάλλον όταν το αποτέλεσμα είναι τόσο πετυχημένο.

Αν θα ξεχώριζα κάποιο από τα μέλη του συγκροτήματος για την απόδοση του, αυτός θα ήταν ο Alexander Backlund, του οποίου τα φωνητικά θα ζήλευαν πολλοί σύγχρονοι death metal τραγουδιστές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι Sebastian Svalland, Johan Jönsegård, Emil Östberg και Jonas Sköld (σε lead και rhythm κιθάρες, μπάσο και drums αντίστοιχα) υστερούν, κάθε άλλο. Το συγκρότημα παίζει και ακούγεται σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Το δε άψογο συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα συνοδεύεται από την εξαιρετική παραγωγή του Jens Bogren, γνωστού από τις συνεργασίες του με ουκ ολίγα μεγάλα ονόματα.

Εν κατακλείδι, το Vignette έρχεται από νωρίς μέσα στη σεζόν να πλασαριστεί σε καλή θέση ανάμεσα στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς. Παράλληλα, ως ντεμπούτο αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις και προσδοκίες για το τι θα ακούσουμε στο μέλλον από τους Letters From The Colony.


 

του Λεωνίδα Παπαδόδημα