Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

KING'S CALL - ShowDown


Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018Kings Call - ShowDown KING'S CALL
ShowDown
AOR/Melodic Rock
Lions Pride Music
Germany

Tracklist:
01. Who Am I (5:56)
02. Looking in the Mirror (3:33)
03. Get Out (3:30)
04. High Time (3:37)
05. Principle of Love (4:47)
06. S.O.S. (4:01)
07. Showdown (5:18)
08. Shout it Out (3:40)
09. Cry on the Wind (4:39)
10. Rocking in the Free World (Neil Young Cover [only on physical version])
11. Hope (2:32)Από τον Οκτώβριο του 2011 όταν οι King’s Call κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album (Destiny) μέχρι σήμερα δε φαίνεται να έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Όμως ήδη κυκλοφορούν την τρίτη τους δουλειά μετά και το Lion's Den του 2013. Σε αυτήν την περίπτωση ο (λίγος) χρόνος που πέρασε φάνηκε να είναι αρκετά δημιουργικός για την μπάντα του Alex Garoufalidis που αν και γεννημένος στη Γερμανία, έχει ελληνικότατες ρίζες, όπως κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει από το επίθετό του.

Το τρίτο album της μπάντας (ShowDown) που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2017 από την Δανική Lions Pride Music, είναι γεμάτο από κλασικούς AOR/Melodic Rock ήχους. Χωρίς να αναζητάει την πρωτοτυπία, ή τη μοναδικότητα, εκτελεί τίμια το έργο του, δίνοντας στον ακροατή αυτό που του δείχνει από την αρχή. Δυναμισμό σε συνδυασμό με μελωδία και όλα αυτά υπό το πρίσμα της κιθάρας. Οι συνθέσεις του Garoufalidis είναι στακάτες και τα φωνητικά του όπως ακριβώς πρέπει, χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα του χώρου, τόσο στα προγούμενα albums όσο και στις ζωντανές του εμφανίσεις του έχουν δώσει αρκετή εμπειρία ώστε να τα καταφέρνει σωστά, χωρίς σφάλματα και αμφιβολίες. Επίσης δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η συμμετοχή του Chris Tsangarides στο μπάσο, στα πλήκτρα, αλλά κυρίως στην παραγωγή. Στα drums συμμετέχει ο Αζέρος Asec Bergemann
.
Το ShowDown ξεκινάει με το Who Am I δίνοντας την AOR ταυτότητα και τον συνολικό προσανατολισμό του album. Ακολουθεί το Looking in the Mirror που αφήνει μία γλυκιά μεταλική γεύση στα αυτιά με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία στη γραμμή του μπάσου. Το Get Out δίνει έμφαση στα φωνητικά τα οποία επικρατούν στη συνολική αίσθηση της σύνθεσης. Συνεχίζουμε με το High Time ακόμα μια μεταλική σύνθεση, ειδικά στο μέρος που αφορά τις κιθάρες του Garoufalidis. Σε μία ανατροπή έρχεται το Principle of Love με γυναικεία φωνητικά μία όμορφη μπαλάντα, χωρίς να πέφτει σε στερεότυπα αυτού του είδους με ενδιαφέρουσες αλλαγές στις συγχορδίες. Το S.O.S. είναι μία από τις καλυτερες συνθέσεις του album με chorus που μένει στο μυαλό. Το Showdown από την άλλη έρχεται με έναν βαρύ, σκληρό ήχο και αρκετά απλό στη δομή χωρίς όμως να στερείται ενδιαφέροντος. Πλησιάζοντας στο τέλος βρίσκουμε το Shout it Out μία κλασική melodick rock σύνθεση. Τη σκυτάλη παίρνει το ρυθμικό και γρήγορο Cry on the Wind, με δαιμονισμένο solo κιθάρας και keyboard. Στο δίσκο (και όχι στην ψηφιακή μορφή) μπορεί ο ακροατής να βρει και μία ενδιαφερουσα διασκευή του κλασικού Keep On Rockin’ in the Free World του Neil Young. Το album κλείνει με το Hope με καθαρά ακουστικούς προσανατολισμούς.

Συνολικά αφήνει μία ικανοποιητική αίσθηση. Ο Garoufalidis έχει πλήρη έλεγχο των συνθέσεων και του τελικού αποτελέσματος το οποίο δεν απογοητεύει σε κανένα του σημείο, διατηρώντας ένα επίπεδο υψηλότερο του μετρίου σε όλες τις συνθέσεις. Προσεκτικές ενορχηστρώσεις, χωρίς υπερβολές και καθαρός ήχος που επιτρέπει σε όλα τα όργανα να ακουστούν και να εκτιμηθούν εξίσου.

Μία πάρα πολύ καλή επιλογή για τους fans, αλλά ακούγεται πολύ ευχάριστα και από ακροατές μη εξοικειωμένους στο είδος.

του Παύλου Συμεωνίδη