Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

KALAMATA - Disruption


Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

 kalamata albumKALAMATA
Disruption
Psychedelic/Stoner Rock
Torizonen Records
Germany

Tracklist:
1. My (7:13)
2. Erection (5:56)
3. Shows (7:18)
4. Me (6:54)
5. The (7:21)
6. Direction (8:15)

 

 

 

 

 

Τρεις τύποι από το Hildesheim αποφάσισαν το 2014 να σχηματίσουν ένα συγκρότημα, για να παίζουν την αγαπημένη τους μουσική. Ορχηστρικό rock κάπου στα «περίχωρα» του psychedelic και του stoner rock με μερικά ακόμα πρόσθετα στοιχεία. Οι Peter Jaun (κιθάρα), Maik Blümke (μπάσο) και Olly Opitz (drums) συνθέτουν το power trio, με το περίεργο της υπόθεσης να είναι το όνομα του συγκροτήματος: Kalamata. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βρω κάποια στοιχεία ως προς το τι τους έσπρωξε να διαλέξουν αυτό το όνομα. Κρίνοντας όμως από το feeling που βγάζουν στο δίσκο, υποψιάζομαι ότι έχουν περάσει κάποιο καλοκαίρι στη Καλαμάτα, όπου κάποια πράγματα τους έμειναν αξέχαστα.

Ο πρώτος δίσκος τους κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως με την ίδρυσή τους. Ο τίτλος του ήταν You, και το αποτέλεσμα έδειχνε ότι υπάρχει και ουσία αλλά και μέλλον για το συγκεκριμένο σχήμα. Τρία χρόνια μετά οι Kalamata κυκλοφορούν το Disruption, και συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν.

Ο δίσκος αποτελείται από έξι συνθέσεις. Οι τίτλοι των συνθέσεων σχηματίζουν τη φράση “My Erection Shows Me The Direction”. Η μετάφραση αυτής της πρότασης δείχνει το ελαφρώς χαλαρό κλίμα στο συγκρότημα. «Η στύση μου μου δείχνει την κατεύθυνση». Πέραν του προφανούς, θα μπορούσε κάποιος να αναλύσει τους τίτλους ως μία δήλωση «κοιτάω μπροστά». Αλλά, μάλλον δεν ισχύει.

Σε αυτές τις 6 συνθέσεις πέραν του βασικού stoner και psychedelic στοιχείου, διαπιστώνουμε ότι οι Kalamata ασχολούνται και με άλλα «πράγματα», προσθέτοντας στοιχεία στον ήχο τους. Και μάλιστα, το κάνουν ξεχωριστά σε κάθε σύνθεση. Το My είναι η πιο κοντινή στο post-rock σύνθεσή τους. Το Erection έχει τα πιο έντονα ψυχεδελικά στοιχεία, ενώ το Shows είναι το πιο groove-άτο τραγούδι τους.

Στο Me ξαναγυρίζουν στο post-rock, με πολλές ματιές προς το καθαρό και απλό progressive rock. Το The είναι το πιο έντονο stoner τραγούδι της δισκογραφίας τους. Το βασικό riff του δίσκου ακούγεται σαν να το έχουν γράψει οι Karma To Burn. Και το Direction που κλείνει το δίσκο επανέρχεται σε «ψυχεδελικές» σταθερές, αποτελώντας και την μεγαλύτερη σε διάρκεια σύνθεση του δίσκου (με μικρή όμως διαφορά από τη δεύτερη).

Οι Kalamata δείχνουν (κυρίως με τους τίτλους τους) να κάνουν αυτό ακριβώς που θέλουν, όσο σοβαρά το θέλουν οι ίδιοι. Δεν μπλέκουν ούτε σε «εύκολες» και «φτηνές» κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά ούτε και σε πολύπλοκα μονοπάτια. Και ας εμφανίζονται τα πνευστά των King Crimson στο κλείσιμο του Direction. Ίσως στο μέλλον να ενσωματώσουν κι άλλα τέτοια στοιχεία.
του Μάρκου Σκυριανού