Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

In-Edit 2016 Athens edition


Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

In-Edit-2016Athens-600 

 In-Edit 2016 Athens edition

Στον ιστορικό αθηναϊκό κινηματογράφο Άστορ πραγματοποιείται, από 24 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2016, η πρωτευουσιάνικη έκδοση της γιορτής διεθνών μουσικών ντοκιμαντέρ In-Edit.

Δέκα μουσικά πορτρέτα περιέχονται στο πρόγραμμα, με παλαιότερο χρονολογικά (2010) αυτό του πολύ πρόσφατα εκλιπόντος Lemmy των Motorhead, του και αποκαλούμενου Πειρατή του Ροκ'ν'Ρολ. Στο ίδιο κλαμπ, των μεγάλων απωλειών, ανθολογούνται ο Kurt Cobain με την ιδιόχειρη κασέτα του (σε animation φόρμα), ο δυναμίτης James Brown "ένα κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μόνος του", ο τιτάνιος πικάδο Paco de Lucia του νέο-φλαμέγκο και της λάτιν τζαζ, και η νέο-σόουλ κοντράλτο Amy Winehouse. Αυτό το τελευταίο μουσικό ντοκιμαντέρ, θεωρήθηκε από πολλούς κριτικούς ως το καλύτερο της χρονιάς που έφυγε.

Υπάρχουν όμως και αναδρομές στο έργο τεσσάρων υπέρ-γκρουπ. Ξεχωρίζουν οι μυστήριοι αβανγκαρντίστες The Residents και οι γάλλοι ρομποτικοί Daft Punk που ξεκίνησαν ως Darlin' και έγιναν αυτό που τους καταράστηκε το MM. Κοινό τους σημείο ότι δεν αποκάλυψαν τις αστυνομικές ταυτότητές τους. Ενδιαφέρον έχουν ακόμη, οι παράλληλες ζωές των υπέρ-τριακονταετών REM και eMpTy-V. Ουραγοί οι Backstreet Boys και η πολύφερνη διαδρομή τους στη σόουμπιζ.

Τη δεκάδα συμπληρώνει ένα αφρικανικό οδοιπορικό στην εκτοπισμένη σύγχρονη μαλινέζικη μουσική ζωή (They Will Have to Kill Us First) η οποία απαγορεύτηκε από τη σαρία. Τι ακούγεται πιο δυνατά, τα καλάζνικοφ των τζιχαντιστών ή οι κιθάρες των μουσικαντιστών; Οι Moussa Sidi και Khaira Arby, οι Disco & Jimmy, οι Amkoullel και Songhoy Blues, συνεχίζουν αυτοεξόριστοι την αυτονομιστική μουσική τους δράση και ως αμετανόητοι φεστιβαλιστές της ερήμου δηλώνουν από γείτονες χώρες: θα περάσουν πάνω απ' τα μουσικά πτώματά μας πρώτα. Μας καλούν δε να προσχωρήσουμε κι εμείς στο παγκόσμιο κίνημα ζωής TWHtKUF.

Μπαλαντέρ "Η Αγία Τριάς" που αναφέρεται στην τρίχρονη κοινή πορεία (1971-73) τριών μουσικών ογκόλιθων, οι διασυνδέσεις των οποίων αγγίζουν τα όρια του αστυνομικού μυστηρίου, όπως διατείνεται ο ερευνητής-σκηνοθέτης Alec Lindsell. Εν ζωή από τους τρεις ο Iggy Raw Power Pop. Έτερος καππαδόκης ο μετά-Velvet Lou Transformer Reed. Πνεύμα τρισάγιον -έτι προσφάτως του Λέμι- ο David μετά-Ziggy Bowie, ο καταλύτης υποθέτω. Όσοι πιστοί προσέλθετε.Λίστα ΑΒΓΔική
Amy /Έιμι (2015 ΗΠ 127λ) Asif Kapadia /Ασίφ Καπάντια
Backstreet Boys: Show 'Em What You're Made Of (2015 ΗΒ /ΗΠ, 106λ) Stephen Kijak
Cobain: Montage of Heck (2015 ΗΠ, 132λ) Brett Morgen
Daft Punk Unchained (2015 Γαλλία, 85λ) Herve Martin-Delpierre
Lemmy (2010 ΗΠ, 117λ) Greg Olliver, Wes Orshoski
Mr. Dynamite: The Rise of James Brown (2014 ΗΠ, 120λ) Alex Gibney
Paco de Lucίa: La Busqueda (2014 Ισπανία, 91λ) Curro Sanchez Varela
R.E.M. by MTV /REMTV (2014 ΗΠ, 107λ) Alexander Young
Theory of Obscurity: a film about The Residents (2015 ΗΠ, 88λ) Don Hardy Jr.
They Will Have to Kill Us First: Malian music in exile (2015 ΗΒ, 100λ) Johanna Schwartz

 

Lemmy-with-Lemmy-600REMTV-2014-400TWHtKuF-landscape-600TWHtKuF-movement-600      

 

 

 

Cobain-Montage-of-Heck-LS-600TWHtKuF-poster-500The-Residents---ToO-600   

 

 

 Το αθηναϊκό πρόγραμμα http://www.in-edit.gr/program
Amkoullel: FARAFINA https://www.youtube.com/watch?v=Wc2qRa7NXkk
Στον Τοίχο TWHtKUF http://www.theywillhavetokillusfirst.com/wall-of-fame/

 

του Κώστα Γ. Καρδερίνη