Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

GREENBEARD - Lödarödböl


Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

 

Greenbeard LodarodbolGREENBEARD    
Lödarödböl
Heavy Psych/Stoner Rock
Sailor Records/Kozmik Artifactz
ΗΠΑ

Tracklist:
01. Swing (4:30)
02. Laneslpitter (8:15)

03. Young Concussion (3:39)

04. Battleweed (5:41)

05. Love Has Passed By Me (3:33)

06. Wyrm (10:06)Η άνθιση που γνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια ο χώρος του stoner rock/metal είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που είναι πρακτικά αδύνατο να ανιχνεύσει κανείς τα αναρίθμητα συγκροτήματα που εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα.

Έτσι λοιπόν, μου είχε ξεφύγει το τρίο από το Austin των ΗΠΑ. Οι Greenbeard σχηματίστηκαν το 2014 και έχουν στο ενεργητικό τους ένα EP και ένα full length album. Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος, με τον ακατανόητο τίτλο Lödarödböl, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε από την Sailor Records, και μέσα στο 2018 θα επανακυκλοφορήσει από την Kozmik Artifactz.

Αρχικά ο δίσκος θα σε μαγνητίσει με το εξαιρετικό artwork του. Το σκηνικό με το δράκο και τις φωτιές παραπέμπει σε epic/power καταστάσεις. Περνώντας όμως «μέσα», οι Chance Parker (κιθάρες και φωνητικά), Jeff Klein (μπάσο) και Buddy Hachar (drums) βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και σε υποδέχονται με ένα μίγμα από παχύρευστα riffs, μακρόσυρτους ρυθμούς και έντονα ψυχεδελικές μελωδίες. Η ρίζα του ήχου τους εντοπίζεται στις διδαχές των Kyuss και των Queens Of The Stone Age.

Οι Greenbeard όμως δεν μένουν μόνο εκεί. Φροντίζουν να εμπλουτίζουν τις συνθέσεις τους και με άλλα στοιχεία. Στο Lanesplitter έχουμε ένα ελαφρύ grunge-like groove που θυμίζει λίγο Alice In Chains. Στα Battleweed και Love Has Passed By Me έχουμε κάποια blues και hard rock περάσματα, ενώ στο 10λεπτο Wyrm που κλείνει το δίσκο, προσθέτουν και μερικές progressive rock αποχρώσεις στον ήχο τους.

Στο κομμάτι της παραγωγής, ο Matt Bayles (γνωστός από τις συνεργασίες του με ονόματα όπως οι Isis, οι Mastodon και οι Pearl Jam μεταξύ άλλων) έχει κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά. Ο ήχος είναι τόσο ζεστός και «ζωντανός», λες και το συγκρότημα παίζει δίπλα σου, και ταυτόχρονα καθαρός, σχεδόν κρυστάλλινος.

Αυτό που θεωρώ ότι λείπει από το album είναι ένα τραγούδι-κράχτης. Ένα τραγούδι που θα σε κάνει να το ξαναβάλεις να παίζει. Από εκεί και πέρα όμως, το Lödarödböl είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, πολύ καλύτερη από τις μετριότητες που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια.
του Λεωνίδα Παπαδόδημα