Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Έφη Δρογούτη (1055 Rock) - Στο ελληνικό ραδιόφωνο υπάρχουν περιθώρια αυθορμητισμού!


Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017


Efi Drogouti 1055 RockΗ Έφη "Εκτός Τόπου και Χρόνου" Δρογούτη είναι μία από τις πρώτες και αγαπημένες μας ραδιοφωνικούς παραγωγούς που ακούσαμε στον 1055 Rock. Μετά από ένα χρονικό διάστημα απουσίας έχουμε τη χαρά να την ακούμε ξανά στους δέκτες μας κάθε Παρασκευή 21:00 - 00:00, όπως και στην παρουσίαση του ένθετου με τα 10 δημοφιλέστερα τραγούδια της εβδομάδας, το οποίο και επιμελείται. Σε μια συνέντευξη που μας ξυπνάει όμορφες αναμνήσεις και εικόνες από μουσικές, εποχές και τόπους, μαθαίνουμε περισσότερα για τη σχέση της με το ραδιόφωνο που ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, την πορεία της με τον 1055 Rock, τις μουσικές της προτιμήσεις, κάποιες από τις πιο αστείες στιγμές της και την εμπειρία της από τη σύντομη περίοδο της ξενιτιάς της.Η πρώτη σου απόπειρα να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο ήταν μόλις στα 14 σου και όπως αναφέρεις στο βιογραφικό σου, λόγω ηλικίας δεν πέτυχε αμέσως. Πώς και πότε τα κατάφερες εντέλει; Τι υπήρξε αφορμή και ήταν τελικά όπως το φανταζόσουν;
 
Μια φορά κι έναν καιρό, στην όμορφη Βέροια, σε ηλικία 14 ετών -με το θράσος της εφηβείας- ζήτησα μια εκπομπή από ένα τοπικό ραδιόφωνο που άκουγα νυχθημερόν. Μου αρνήθηκαν ευγενικά, αλλά δεν πτοήθηκα, συνέχισα να χτυπάω ραδιοφωνικές πόρτες, μέχρι που μου άνοιξαν, λίγους μήνες μετά. Ξεκίνησα μια κυριακάτικη εκπομπή με μια συμμαθήτριά μου, σε ένα μικρότερο τοπικό ραδιόφωνο, αποκτώντας σιγά σιγά μια κάποια ραδιοφωνική προϋπηρεσία και εξοικείωση με το μικρόφωνο. Ήμουν ενθουσιασμένη, αν και ορισμένες φορές όλοι οι ακροατές της εκπομπής πρέπει να ήταν μέσα στο στούντιο, λόγω της μικρής μας εμβέλειας…


Οι αναμνήσεις σου από την πρώτη σου εκπομπή στον 1055 Rock;

Τα χρόνια πέρασαν, έδωσα πανελλήνιες και εγκαταστάθηκα στη μεγάλη πόλη. Βασικός στόχος στη νέα μου ζωή, ήταν και πάλι η μουσική και το ραδιόφωνο. Τον Οκτώβρη του 2001, η μοίρα με οδήγησε στον 1055 Rock. Ξεκίνησα αρχικά μια μουσική εκπομπή μια φορά την εβδομάδα και λίγο καιρό αργότερα η εκπομπή έγινε καθημερινή. Θυμάμαι τη χαρά, το άγχος του καινούριου και τις παρατηρήσεις του Αλέξη Αναστασιάδη!!


Που οφείλεται το όνομα της εκπομπής σου;

‘Εκτός τόπου και χρόνου‘, είμαι εγώ! Οπότε το όνομα της εκπομπής είναι απ' τη ζωή βγαλμένο! Επίσης ήταν μια περιγραφή της τότε μουσικής που θα μετέδιδα, που θα ήταν από άλλους τόπους και χρόνους…


Επιμελείσαι το ένθετο 'Τα Δέκα Καλύτερα Τραγούδια' του σταθμού. Ποια είναι η διαδικασία επιλογής τους; 
      

Το ένθετο αφορά τα δέκα δημοφιλέστερα τραγούδια του 1055 Rock για κάθε εβδομάδα. Το top10 προκύπτει από τη συχνότητα μετάδοσης ασμάτων στο σταθμό κάθε εβδομάδα. Η συχνότητα μετάδοσης εξαρτάται τόσο από τις προτιμήσεις των ακροατών, όσο και των παραγωγών. Μαζεύουμε τις μεταδόσεις κάθε Παρασκευή και προκύπτει η λίστα.


Το τραγούδι που έχεις παίξει τις περισσότερες φορές στις εκπομπές σου;

Δεν μπορώ να απαντήσω με απόλυτη ακρίβεια, γιατί όταν ξεκίνησα τη ραδιοφωνική μου καριέρα, παίζαμε με βινύλια ή και με κασέτες, οπότε στατιστικά μεταδόσεων είναι αδύνατο να βρεθούν! Προσπαθώ να μεταδίδω μουσική από όλο το φάσμα της rock και οι επιλογές είναι τόσο δικές μου όσο και των ακροατών. Από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα πάντως που σίγουρα μεταδίδω συχνά, είναι οι Joy Division, Rammstein, Clash, Ramones, Travis, Μadrugada, Gogol Bordello….


Προτιμάς τις διασκευές των τραγουδιών ή τις αυθεντικές εκτελέσεις;

Ακούω όλες τις διασκευές με ενδιαφέρον και τις μεταδίδω συχνά. Η αυθεντική εκτέλεση, δικαιούται όλα τα εύσημα της έμπνευσης και της πρωτοτυπίας και συχνά πρόκειται για κλασικό και αγαπημένο τραγούδι που όλοι το ξέρουμε by heart. Η διασκευή μπορεί να δώσει μια φρέσκια προοπτική σε ένα παλιό τραγούδι, μια άλλη προσέγγιση σχετικά με την ενορχήστρωση, να αποτελεί φόρο τιμής από τον καλλιτέχνη που διασκευάζει στον αρχικό ερμηνευτή ή μια εύκολη λύση ελλείψει έμπνευσης. Κάθε δημιουργία δικαιούται την προσοχή μας, ακόμη κι αν δε συμφωνούμε με το τελικό αποτέλεσμα…


Κάποια ιδιαίτερα έντονη (αστεία ή αμήχανη) στιγμή κατά τη διάρκεια της εκπομπής  σου;     

Καθότι ‘εκτός τόπου και χρόνου’ ή θηλυκός Mr. Bean, όπως λέει ένας φίλος, οι αστείες στιγμές είναι καθημερινότητα. Μια κωμική περίοδος της εκπομπής, ήταν όταν είχα αποκτήσει το πρώτο μου σκυλάκι και θεώρησα πως μπορούμε να συνυπάρχουμε στο studio, για να μη μένει μόνη της πολλές ώρες. Έτρωγε ό,τι έβρισκε στο διάβα της -από κουραμπιέδες μέχρι καλώδια- γαύγιζε ακατάπαυστα -και on air- και λέρωνε ποικιλοτρόπως τα πάντα… τελικά επικράτησε η κοινή λογική και σταμάτησα με πόνο ψυχής να τη φέρνω στο ραδιόφωνο.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στη Μεγάλη Βρετανία πώς θα περιέγραφες . τη μουσική και ραδιοφωνική σκηνή της Αγγλίας συγκριτικά με την ελληνική;

Έμεινα μόνο ένα χρόνο, οπότε δεν μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα. Επίσης, ξενιτεμένη ούσα, τα έβλεπα όλα μαύρα… σίγουρα στην Αγγλία υπάρχει πολύ πιο δραστήρια μουσική βιομηχανία, μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό και περισσότερες ευκαιρίες προβολής των νέων καλλιτεχνών. Σχετικά με το ραδιόφωνο όμως, νομίζω πως στην Ελλάδα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια αυθορμητισμού και αυτοσχεδιασμού.


Τι σου χει λείψει περισσότερο από την εποχή που ξεκίνησες να δραστηριοποιείσαι στο χώρο;

Όταν ξεκίνησα τις εκπομπές στον 1055 Rock το 2001 τη χρονιά δημιουργίας του σταθμού, ήμαστε μια ομάδα ανθρώπων υπό το συντονισμό του Αλέξη, που περνούσαμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας στο ραδιόφωνο, ώρες πριν και μετά τις εκπομπές μας, αναζητώντας και μαθαίνοντας καινούριες μουσικές, πειραματιζόμενοι με ηχογραφήσεις και γενικά υπάρχοντας στο χώρο που ήταν ουσιαστικά το σπίτι μας. Η αγάπη μου για το ραδιόφωνο και τη μουσική παραμένει η ίδια και μεγαλύτερη όπως τότε, αλλά εκείνη την εποχή τη θυμάμαι με μια γλυκιά νοσταλγία.


Με τι ασχολείσαι παράλληλα και πώς συνδυάζεται ή αλληλεπιδρά με το ραδιόφωνο;  

Είμαι σε μυστική αποστολή αυτόν τον καιρό, οπότε δεν πρέπει να αποκαλύψω περισσότερα .   


Ποια συναυλία θα σου μείνει αξέχαστη και γιατί;   

Είναι πολλές οι συναυλίες που θυμάμαι έντονα.  Μία από αυτές ήταν των Ska P το 2008. Χιλιάδες κόσμου και εξαιρετική εμφάνιση επί σκηνής.


Το album που δεν θα πίστευε κανείς πως βρίσκεται στη συλλογή σου;

Πολλά και διάφορα παράταιρα θα βρει κανείς στη δισκοθήκη μου! Όσον αφορά το πώς αποκτήθηκαν, το πιθανότερο είναι πως το δανείστηκα για πάντα απ’ το ραδιόφωνο!


H ευχή σου για τον 1055 Rock που κλείνει 16 χρόνια;

Να τα χιλιάσει και να διατηρήσει τη φρεσκάδα και δημιουργικότητά του παρά τη μαυρίλα των καιρών. Οι παραγωγοί του να συντροφεύουν, να ψυχαγωγούν και να δίνουν τροφή για σκέψη στο κοινό όσα χρόνια κι αν περάσουν!
                                                                                                                                


της Χριστίνας Γούσιου

Φωτογραφίες της Μαρίας Γκατζά