Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

CACHEMIRA – Jungla


Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

 

cachemira junglaCACHEMIRA
Jungla
Heavy/Psychedelic Blues/Rock
Heavy Psych Sounds Records
ΙΣΠΑΝΙΑ

Tracklist:
01. Ouverture (04:01)
02. Sail Away (07:27)
03. Goddess (08:32)
04. Jungla (06:18)
05. Overpopulation (04:41)


 

 


Οι Cachemira είναι ένα heavy/psychedelic blues/rock τρίο από την Βαρκελώνη. Αποτελούνται από τους Gaston Lainé (κιθάρες & φωνή), Pol Ventura (μπάσο & φωνή) και Alejandro Carmona (drums), μέλη επίσης των Brain Pyramid, 1886 και Prisma Circus αντίστοιχα. Το συγκρότημα υπάρχει από το 2015 και φέτος μας παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.

Το 'Jungla' ηχογραφήθηκε τον Ιούνιο του 2016. Περιέχει 5 τραγούδια και έχει συνολική διάρκεια μόλις 31 λεπτά. Αρκετά μικρή διάρκεια για full length κυκλοφορία, παρόλα αυτά όμως οι Cachemira μας δίνουν ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα της μουσικής τους.

Οι συνθέσεις είναι μεστές και καλοδουλεμένες και οι ενορχηστρώσεις πολύ προσεγμένες, χωρίς όμως να χάνουν το jamming feeling που είχε στο μυαλό του το συγκρότημα. Ο Lainé μας προσφέρει πολλά «βρώμικα» riffs και πλούσια fuzz-y solos. Από την άλλη, οι Ventura και Carmona στήνουν ένα groovy rhythm section, με τον δεύτερο να επιδεικνύει τις ικανότητες του στα drums με κάθε ευκαιρία. Ενδεικτικό παράδειγμα το “Goddess”, όπου πραγματικά «αλωνίζει». Το συγκεκριμένο τραγούδι, μαζί με το ομότιτλο, αποτελούν για μένα τις κορυφαίες στιγμές του album. Καλα είναι τα πράγματα και στον τομέα των φωνητικών, αν και περνάνε λίγο σε δεύτερη μοίρα, καθώς την προσοχή τραβάει περισσότερο το μουσικό κομμάτι. Οι φωνητικές γραμμές είναι εναρμονισμένες με το ψυχεδελικό ύφος της μουσικής και οι Lainé και Ventura αποδίδουν ικανοποιητικά τους, λιγοστούς η αλήθεια είναι, στίχους.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στο κομμάτι της παραγωγής, την οποία έχει επιμεληθεί ο Baptiste Gautier Lorenzo (επίσης μέλος των Brain Pyramid). Τα ρυθμικά μέρη έχουν ηχογραφηθεί live, με τις κιθάρες και τα φωνητικά να προστίθενται μετά. Επίσης, το album έχει ηχογραφηθεί με αναλογικά μέσα και κατόπιν η μίξη έχει γίνει ψηφιακά. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα αποτέλεσμα που συνδυάζει τον «ζεστό» ήχο και το φυσικό βάθος της αναλογικής και ζωντανής ηχογράφησης, με την πιστότητα της ψηφιακής επεξεργασίας.

Σε γενικές γραμμές το 'Jungla' δεν παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερα πρωτοποριακό ή καινοτόμο. Ούτε κρύβει εκπλήξεις για τον ακροατή, ο οποίος δεν θα εντυπωσιαστεί από την πρώτη ακρόαση. Αν όμως αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του για να ακούσει ξανά και ξανά το album, δεν θα χάσει. Ίσως μάλιστα να βρεθεί (όπως εγώ) να κουνάει το κεφάλι του, ή και να κουνιέται γενικότερα, ακολουθώντας τους ρυθμούς των τραγουδιών.

 

του Λεωνίδα Παπαδόδημα