Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Best 10 - UFO


Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017


 

ufo

Όταν άρχισα, πιτσιρικάς ακόμα, να ακούω συνειδητά rock, ένα συγκρότημα μου είχε κάνει εντύπωση λόγω του ονόματός του. Το όνομα UFO και οι συσχετισμοί του με τα Α.Τ.Ι.Α., πάντα μου έφερναν ένα χαμόγελο στα χείλη. Το χαμόγελο όμως αυτό γρήγορα μετατράπηκε σε σκέψη καθώς ΑΚΟΥΣΑ πραγματικά τη μουσική τους. Σε μία εποχή που τα βινύλια ήταν δυσεύρετα και αρκετά ακριβά για το (normal) χαρτζιλίκι ενός εφήβου, οι μόνες διέξοδοι ήταν οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ευτυχώς η Θεσσαλονίκη είχε ορισμένα τέτοια ΙΣΤΟΡΙΚΑ διαμάντια, σταθμοί οι οποίοι μας εκπαίδευσαν στη μουσική. Και φυσικά ακούγαμε UFO από ραδιοφωνικές φωνές (να είσαι καλά Χρήστο) που μας έδιναν απλόχερα την παιδεία στον ιδιαίτερο αυτό χώρο της τέχνης.

Ιστορία από το 1969 και μερικά ονόματα πολύ μεγάλων μουσικών που πέρασαν από το σχήμα αυτό. Ίσως μέσα στα σχεδόν 50 χρόνια ιστορίας τους, πέρασαν και όχι τόσο εμπνευσμένες περιόδους. Δεν σταμάτησαν όμως να υπηρετούν με σεβασμό τη μουσική και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτό. Έτσι στις 29 Σεπτεμβρίου έχουν ανακοινώσει (μέσω του Vinnie Moore – κιθαρίστα τους από το 2014) την κυκλοφορία του νέου τους album με τίτλο The Salentino Cuts.

Εν όψει λοιπόν της νέας τους δουλειάς ας κάνουμε μία αναμνηστική βόλτα σε αγαπημένες επιλογές από την μπάντα. Φυσικά η επιλογή είναι προσωπική και περιορίζεται (με μία εξαίρεση) στην πρώτη φάση των UFO, σε μία περίοδο που τους καθιέρωσε.10. Belladonna (No Heavy Petting – 1976)

Κάθε επιλογή από UFO που σέβεται τον εαυτό της περιλαμβάνει και αυτήν την μπαλάντα τους. Θεωρώ ότι δεν είναι μία από τις καλύτερές τους, αλλά ακούγεται ευχάριστα και η φωνή του Mogg σε ταξιδεύει. Έτσι για το ιστορικό του θέματος λοιπόν…9. Only You Can Rock Me (Obsession – 1978)

Οι ρυθμικοί UFO σε όλο τους το μεγαλείο. Δυναμικότατη σύνθεση με έξυπνες αλλαγές στη μελωδία και μία κιθάρα που καθορίζει το ρυθμό και τη λογική του τραγουδιού.8. Daylight Goes To Town (You are Here – 2004)

Η πρώτη συμμετοχή του Vinnie Moore στην δισκογραφία των UFO. Ο συνδυασμός του με τα φωνητικά του αειθαλούς Phil Mogg σε μία δυναμικότατη σύνθεση που μας δίνει την rock μουσική στην καλύτερή της μορφή. Η μόνη συμμετοχή σε αυτήν την λίστα από την νεότερη φάση των UFO.7. Lights Out (Strangers in the Night – 1979)

Δυναμικότατη σύνθεση η οποία βρήκε την καλύτερή της εκτέλεση στο Live album του 1979. H κιθάρα του Schenker δίνει όλη την ψυχή και την ενέργειά της στην τελευταία του live ηχογράφηση με το σχήμα πριν την επανασύνδεση του 1993. Lights out, lights out Chicago. (Στο video υπάρχει και ένα αρχικό bonus με info για το τραγούδι, αξίζει).6. Try Me (Lights Out – 1977)

Μία από τις ιδιαίτερες στιγμές των UFO σε μία σύνθεση ανώτερη μουσικά του κλασικού Belladonna. Δυστυχώς ο ίσκιος του τελευταίου όμως έριξε σε δεύτερη μοίρα το αξιολογότατο Try Me, και δεν του άφησε το χώρο που του άξιζε. Τα κιθαριστικά μέρη του είναι πραγματικά ερωτεύσιμα.5. Rock Bottom (Phenomenon – 1974)

Αν υπάρχει μία σύνθεση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως κλασική για μία μπάντα, το Rock Bottom σίγουρα παίρνει επάξια αυτόν τον τίτλο για τους UFO. Όχι, δεν είναι το πιο γνωστό ή το καλύτερο συνθετικά τους τραγούδι. Όμως περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να αναγνωρίσεις αμέσως την μπάντα. Η μελωδία, ο ρυθμός, οι εναλλαγές και τα φωνητικά είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ώστε να μπερδέψουν τον ακροατή.


Υπάρχει βέβαια και η ζωντανή εκτέλεση με Schenker και Uli Jon Roth να θυμούνται τις εποχές που έπαιζαν μαζί στους Scorpions (σας παρακαλώ να αγνοήσετε την κόκκινη βερμούδα του Schenker).4. Alone Again Or (Lights Out – 1977)

Όταν κυκλοφόρησε το Lights Out με μία διασκευή του τραγουδιού των Love, οι fans του συγκροτήματος παραξενεύτηκαν. Τι ζητούσε σε έναν rock δίσκο μία ψιλο-ψυχεδελική σύνθεση με mariachi ήχους; Οι UFO έδωσαν την απάντησή τους και πολύ γρήγορα η σύνθεση του 1967 έγινε δικιά τους και οι αρχικές μελωδίες των Love ξεχάστηκαν δίνοντας την θέση τους στην μελωδικότατη κιθάρα του Schenker.3. Love to Love (Lights Out – 1977)

Σπονδυλωτή σύνθεση των UFO με εναλλαγές στο ύφος αλλά και το ρυθμό. Δείχνει ένα άλλο ωριμότερο πρόσωπο, στο οποίο αρχίζουν ήδη και φαίνονται οι έντονες επιρροές του Schenker. Αδικημένο τραγούδι καθώς οι ιδιαιτερότητές του δεν του επέτρεψαν να μεταδοθεί αρκετά από το ραδιόφωνο. Η ζωντανή εκτέλεση στο studio του 2005 με το Moore στην κιθάρα και τη συνοδεία κλασικών οργάνων αξίζει τα 9 λεπτά της σύνθεσης.2. Doctor Doctor (Strangers in the Night – 1979)

Ίσως η χαρακτηριστικότερη σύνθεση των UFO. Ισορροπημένο τραγούδι με σωστά μοιρασμένα μέρη κιθάρας, φωνής και ρυθμού. Κλασικότατο riff σε μία αθάνατη σύνθεση της rock. Αγαπημένο και πολυδιασκευασμένο, το σήμα κατατεθέν των UFO και ίσως και του Schenker ο οποίος το εκτελεί σχεδόν σε κάθε εμφάνισή του. Η live εκτέλεση στο Strangers in the Night αποτελεί κορυφαία στιγμή του album.


και ένα bonus από τις πολυάριθμες διασκευές που κυκλοφορούν:1. Profession of Violence (The Wild, The Willing And The Innocent - 1981)

Ωριμότατη σύνθεση. Μπαλάντα με ιδιαίτερο στίχο (ψάξτε το) και μοναδική μελωδία. Θεωρώ τις πρώτες νότες του solo της κιθάρας συγκλονιστικές. Από τα καλύτερα δείγματα της rock μουσικής σε μία σχετικά άγνωστη σύνθεση των UFO. Η εκτέλεση του video με τα κλασικά όργανα είναι κάτι που καρφώνεται στο μυαλό και δεν λέει να φύγει με τίποτα.
του Παύλου Συμεωνίδη