Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Best 10 - SAXON


Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

 


saxon

Ο αετός για τους Saxon δεν έχει προσγειωθεί ακόμα, ανεξάρτητα με το τι ισχυρίζονται στους τίτλους των live album τους. Ένα σοβαρότατο σχήμα που από το 1976 που ξεκίνησε μέχρι τις μέρες μας, εν όψει του νέου τους δίσκου Thunderbolt, καταφέρνουν και δημιουργούν ιστορία κάνοντας μεγάλους δίσκους και συνθέσεις κλασικού heavy metal με τιμιότητα και συνέπεια. Αν κάποιος δεν έχει δει τον Biff Byford (τραγουδιστή και frontman των Saxon) να χοροπηδάει στη σκηνή σαν εικοσάρης, παρά τις 6 δεκαετίες που βαραίνουν την πλάτη του, έχει απλά χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της heavy σκηνής. Όσες φορές έχουν έρθει για συναυλίες στη χώρα μας – κατάφερα να τους παρακολουθήσω τις περισσότερες – έκαναν κάτι πολύ απλό, εξαντλούσαν το κοινό παίζοντας ΟΛΕΣ τους τις επιτυχίες, τις συνθέσεις που γι αυτές τους αγαπήσαμε. Χαρακτηριστικό είναι το ότι πολύ δύσκολα τους καλούσαν για δεύτερο encore, γιατί πολύ απλά δεν είχαν αφήσει τραγούδι που να μην το είχαν παίξει. Προσωπικά είναι μία από τις πολύ αγαπημένες μου μπάντες και από πλευρά μουσικής αλλά και θεματολογίας.

Ένα μικρό δείγμα της δουλειάς τους είναι τα δέκα αγαπημένα μου τραγούδια από αυτήν την μεγάλη μπάντα. Δυστυχώς λόγω του περιορισμένου χώρου έπρεπε να αποκλείσω αρκετά τραγούδια τους αλλά πιστεύω ότι τα παρακάτω είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ, αν και θα αργήσω κάπως γιατί η Ελλάδα, από ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα, δεν είναι στον προγραμματισμό τους για το 2018. Ευελπιστούμε…10. Motorcycle Man (LP: Wheels of Steel – 1980)

Για τους απανταχού μηχανόβιους. Μία συμπάθεια των Saxon στους ελεύθερους αναβάτες, που το συγκρότημα ποτέ δεν έκρυψε. Νευρώδης και στακάτη σύνθεση απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια την αίσθηση της μηχανής και του αέρα στα μαλλιά του αναβάτη της. Εδώ σε μία εμφάνισή τους στο Wacken του 2001. Μοναδικές στιγμές του Paul Quinn (συνονόματος και αγαπημένος) και του Doug Scarratt στις κιθάρες σε ένα αρκετά σύντομο αλλά εξουθενωτικό κομμάτι.9. Requiem (We Will Remember) (LP: Solid Ball of Rock–1991 / Unplugged And Strung Up–2013)

Για όλους τους θρύλους της μουσικής που χάθηκαν και δεν είναι πια μαζί μας να μας συγκινούν. Μία συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και αισιόδοξη ταυτόχρονα σύνθεση που δίνει ακριβώς την αίσθηση που έχουν αφήσει πίσω τους οι μεγάλοι της rock. Εδώ σε μία λίγο διαφορετική, πιο ακουστική εκτέλεση.8. Ride Like the Wind (LP: Destiny – 1988)

Και μία διασκευή... Οι Saxon κατάφεραν να δώσουν νέα πνοή και ένταση στην κλασική σύνθεση του Cristopher Cross που είχε κυκλοφορήσει 8 χρόνια νωρίτερα. Τραγούδι που είναι φτιαγμένο να ακούγεται στο αυτοκίνητο (ή ακόμα καλύτερα σε μία δίτροχη θεά) σε πλήρη ένταση. Από τις διασκευές που σε κάνουν να ξεχνάς την αρχική εκτέλεση.7. Denim and Leather (LP: Denim And Leather – 1981)

Για όλο το μεταλλικό κοινό και για αυτά που μας ενώνουν. Βαριά σύνθεση με κιθάρες που δείχνουν ολοκάθαρα τη δύναμη των Saxon. Από το μακρινό 1981, ένα δείγμα που μοιάζει σαν να έχει γραφτεί σήμερα και συγκινεί σαν την πρώτη μέρα που ακούστηκε. Ένας ύμνος στα αυτιά όλων των φίλων του καλού metal.6. Broken Heroes (LP: Innocence is no Excuse – 1985)

Ένα καθαρά αντιπολεμικό τραγούδι που δείχνει τη φρίκη του πολέμου, αλλά και την απομάκρυνση των ηγετών του από τις συνέπειες. Κλασικές metal φόρμες ντυμένες με στίχους που αγγίζουν και συγκινούν. Μία όχι και τόσο προβεβλημένη σύνθεση που όμως αποτελεί μία από τις καλύτερες στιγμές τους.5. Wheels of Steel (LP: Wheels of Steel – 1980)

Ίσως το πιο γνωστό τραγούδι των Saxon. Σε κάθε εμφάνισή τους ο Biff ζητάει τη βοήθεια του κοινού (ενώ έχει και το 50/50) και αυτό ανταποκρίνεται με αξιοπρόσεκτο ζήλο. Για να επιβεβαιώσουμε του λόγου το αληθές σας παραπέμπουμε στο video του live album του 2016 Let Me Feel Your Power.4. And the Bands Played Οn (LP: Denim and Leather – 1981)

Οι Saxon έγραψαν αυτό το τραγούδι για τη σημαντική στιγμή γι αυτούς, της συμμετοχής τους στο Monsters of Rock του 1980. Μία σύνθεση που καταφέρνει και αιχμαλωτίζει την υπέροχη ατμόσφαιρα αυτού του μεγάλου festival και ειδικά εκείνης της εποχής όπου όλα τα σημαντικά σχήματα λάμπρυναν με την παρουσία τους τις σκηνές. Μία νοσταλγική σύνθεση για παλιές, όμορφες μέρες. Φυσικά περνώντας τα χρόνια οι Saxon έγιναν και αυτοί ένα συγκρότημα για το οποίο αξίζει να γράψει κανείς τραγούδια…3. 747 (Strangers in the Night) (LP: Wheels of Steel – 1980)

38 χρόνια πίσω και οι Saxon μας χάρισαν μία από τις καλύτερες συνθέσεις τους. Νευρική, γρήγορη, με μία αρχή που σε κάνει να νομίζεις ότι πέτυχες το τραγούδι κάπου μέσα στο solo – ευφυέστατο! Η σύνθεση που έδειξε από την αρχή αυτό που επρόκειτο να επακολουθήσει στην πορεία του συγκροτήματος. Παίζεται σε όλες τις εμφανίσεις τους, ένας ανεπίσημος ύμνος και μία σύνθεση που άντεξε (και θα αντέξει) στο χρόνο. Το video από μία live εμφάνιση στο Wacken που δίνει μία πολύ μικρή αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι σε μία συναυλία των Saxon.2. Call to Arms (LP: Call to Arms–2011 / Unplugged And Strung Up–2013)

Ένα ακόμα αντιπολεμικό metal τραγούδι προς πείσμα εκείνων που υποστηρίζουν ότι το heavy metal υποδαυλίζει πολεμικές ιδέες και απόψεις. Μία σύνθεση για την παράλογη λογική του πολέμου και την συναισθηματική φόρτιση αυτών που επιλέγονται για να συμμετάσχουν. Όπως και το Νο 1 αυτής της λίστας, ξεκινάει με μία ακουστική εισαγωγή για να ξεδιπλωθεί αργότερα σε όλο του το μεγαλείο. Το video είναι από την ορχηστική εκτέλεση του 2013.1. Crusader (LP: Crusader–1984 / Unplugged And Strung Up–2013)

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο… Ένα ολόκληρο καλοκαίρι κολλημένος με το album να ακούω ξανά και ξανά αυτόν τον ύμνο που μιλάει για άλλες εποχές και ανθρώπους. Μοναδική μουσική σύνθεση με την ακουστική εισαγωγή να προετοιμάζει για κάτι μεγαλειώδες. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε με το album του 2013 που έδωσε την απάντηση στο ερώτημα πως ένα τόσο καλό κομμάτι μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο. Αν και όχι το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι των Saxon, σίγουρα για μένα είναι το καλύτερο. Το video αιχμαλωτίζει μία άλλη εποχή, αυτής των Σταυροφοριών. Αξίζει όμως αφού το ακούσει κάποιος να δώσει και λίγο χρόνο στην εκτέλεση του 2013 με την βοήθεια της ορχήστρας που δίνει ακόμα πιο επιβλητικό τόνο στη σύνθεση.του Παύλου Συμεωνίδη