Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Best 10 - LACUNA COIL


Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017
Lacuna Coil


Οι Lacuna Coil έρχονται σε λίγες μέρες στη χώρα μας για δύο εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, 18 και 19 Νοεμβρίου αντίστοιχα, και ήδη έχω μπει σε gothic ρυθμούς, μετρώντας αντίστροφα και βάζοντας τα αγαπημένα μου τραγούδια στο repeat.10. Swamped (LP: Comalies, 2002)

Ξεκινάμε δυναμικά με το Swamped, το οποίο κυκλοφόρησε ως δεύτερο και τελευταίο single του τρίτου album των αγαπημένων μου Ιταλών, το Comalies. Το δίδυμο Andrea Ferro και Cristina Scabbia στα φωνητικά κάνει για ακόμη μια φορά το θαύμα του, και μας χαρίζει ένα από τα καλύτερα κομμάτια της μπάντας. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελεί μέρος του soundtrack του videogame “Vampire: The Masquerade – Bloodlines”.9. Spellbound (LP: Shallow Life, 2009)

Ένα τραγούδι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αφορμή για να μυηθεί κάποιος στη μουσική των Lacuna Coil, ακόμη και αν τα ακούσματά του απέχουν κατά πολύ από τη metal. «Ήπιος» ήχος για μια ομαλή είσοδο σε αυτά τα μουσικά μονοπάτια. Μαγεύει.8. Heaven’s A Lie (LP: Comalies, 2002)

Πρόκειται για το πρώτο single του Comalies. Σύμφωνα με την Cristina Scabbia το τραγούδι μιλάει για την «τέλεια ζωή», εξού και η λέξη “heaven”, η οποία λειτουργεί ως μεταφορά, ενώ ο στίχος “your heaven's a lie” αναφέρεται στα άτομα που προσπαθούν να επιβάλλουν στους άλλους τις απόψεις τους. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το αγαπάω.7. Within Me (LP: Karmacode, 2006)

Τέταρτο single στον τέταρτο δίσκο τους και προφανώς μέσα στη δεκάδα μου το Within Me, πίσω από το οποίο κρύβεται η ιστορία ενός φίλου τους που χάθηκε από την υπερβολική χρήση ναρκωτικών, όπως έχει δηλώσει ο Andrea Ferro. Φαίνεται πως η μπάντα αισθανόταν πως φέρει μερίδιο ευθύνης γι αυτή την «αυτοκτονία» του δικού τους ανθρώπου και γι αυτό αποφάσισαν να του χαρίσουν την... αιωνιότητα με αυτό το τραγούδι. «Μάθαμε, λοιπόν, να είμαστε πιο δυνατοί άνθρωποι ύστερα από αυτό. Μάθαμε να συμβιώνουμε με καταστάσεις που δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις», ειπώθηκε επί λέξει από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος.6. Delirium (LP: Delirium, 2016)

Το τρίτο κομμάτι στον ομότιτλο δίσκο. Εμμονή, φάρμακα και πάθος επικρατούν σε αυτό το κομμάτι, όπως εύστοχα έχει πει η Cristina Scabbia. Άλλη μια πραγματική ιστορία ενέπνευσε το συγκεκριμένο τραγούδι, αφού γράφτηκε με αφορμή τη μητέρα ενός φίλου του Andrea Ferro, η οποία έχοντας ένα εξαιρετικά λαμπρό μυαλό, κάποιες φορές δυσκολευόταν να το διαχειριστεί.5. Comalies (LP: Comalies, 2002)

Ακόμη ένα κομμάτι ομότιτλο με δίσκο, δέκατο τρίτο και τελευταίο στο album Comalies. Ο λόγος που το ξεχωρίζουμε είναι οι ιταλικοί στίχοι στο μισό τραγούδι, που έρχονται να υπογραμμίσουν την καταγωγή του συγκροτήματος και να αποδείξουν ότι οι Μεσογειακοί λαοί ξέρουν πολύ καλά από metal.4. Trip The Darkness (LP: Dark Adrenaline 2012)

Τραγούδι που κοινό και κριτικοί υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, και όχι αδίκως αν ρωτάτε τη γνώμη μου. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, αποτελεί μια επιστροφή στους πιο σκοτεινούς μουσικούς δρόμους, από τους οποίους οι Lacuna Coil, είχαν αποκλίνει λίγο εκείνη την εποχή. Να αναφέρω επίσης ότι το εξώφυλλο του single σχεδιάστηκε από τον μπασίστα της μπάντας, Marco Coti Zelati, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο προσωπικό τους το θεωρούν ως τραγούδι.3. Enjoy The Silence (LP: Karmacode 2006)

Αποτελεί το δεύτερο single για το Karmacode. Κατά τα άλλα, οι συστάσεις θεωρούνται περιττές, καθώς πρόκειται για μια (εξαιρετική) διασκευή του κομματιού που ανήκει στους Depeche Mode (Violator – 1990), στο οποίο οι Lacuna Coil έδωσαν μια απόλυτα δική τους χροιά.2. Our Truth (LP: Karmacode 2006)

Παραμένουμε στο album Karmacode και στο πρώτο single του για να μιλήσουμε για την άρνηση και τη λήθη του τυλίγουν το παρελθόν με τη γέννηση μιας νέας πραγματικότητας, μιας νέας αλήθειας. Εμφανείς επιρροές από Ασία τόσο στον ήχο, όσο και στο video clip. Το τραγούδι ξεκινά και τελειώνει με τους ήχους ενός shamisen (τρίχορδο παραδοσιακό ιαπωνικό μουσικό όργανο), ενώ με ένα προσεκτικό άκουσμα μπορεί κανείς να διακρίνει και τον ήχο του sitar (έγχορδο μουσικό όργανο ινδικής κλασικής μουσικής). Επιπλέον, στο κομμάτι αυτό οι αγαπημένοι μας Ιταλοί αξιοποίησαν φρυγικές κλίμακες και «τρόπους» στη σύνθεσή τους, πράγμα που είναι χαρακτηριστικό της αιγυπτιακής και αραβικής μουσικής. Και το αποτέλεσμα υπήρξε εντυπωσιακό.1.Blood, Tears, Dust (LP: Delirium 2016)

Αίμαααα, δάκρυααα και... σκόνη ολοκληρώνουν αυτό το Best 10. Ένα τραγούδι που για πολλούς είναι το καλύτερο του τελευταίου δίσκου τους, χαρακτηριστικό του υψηλού μουσικού επιπέδου που έχουν συνηθίσει να μας χαρίζουν οι Lacuna Coil. Ανυπομονώ να το ακούσω live.
Ναταλία Β. Πάνου