Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Best 10 - JOE SATRIANI


Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

 

joe satriani

O Satriani είναι μία κλασική περίπτωση guitar hero. Συνθέτει, εκτελεί και αποτελεί μοναδικό front-man σε όλες τις εμφανίσεις του από το 1984 που κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλειά. Άσχετα αν αγαπάτε τις συνθέσεις που είναι βασισμένες στη δεινότητα ενός κιθαρίστα, θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι η περίπτωση Satriani είναι κάτι ιδιαίτερο και πάντα κάνει αρκετά κεφάλια να γυρνάνε προς το μέρος του. Εκτός από την solo καριέρα του, έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως ο Mick Jagger, οι Deep Purple, o Alice Cooper, οι Blue Öyster Cult κ.ά.

Ως λάτρης της εξάχορδης θεάς και ο υπογράφων, νιώθει υποχρεωμένος να ασχοληθεί με έναν από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της γενιάς του και να μοιραστεί μαζί σας τις δέκα καλύτερες στιγμές του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, φυσικά με την προσωπική μου ματιά και άποψη. Στο Top-10 αυτό νιώθω υποχρεωμένος να συμπεριλάβω και ορισμένες συνεργασίες του κιθαρίστα κυρίως μέσω του project G3 και των Chickenfoot, μια και αποτελούν πολύ σημαντικά κιθαριστικά έργα και εκτελέσεις.10. Sexy Little Thing (LP: Chickenfoot – 2009)

Ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρησή μας με κάτι σχετικά πρόσφατο στην πορεία του Satriani. Το υπερ-συγκρότημα Chickenfoot έδωσε μόνο δύο album αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο Satriani σε μία αρμονικότατη συνεργασία αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι αστέρας και μέσω μίας μπάντας.9. Made of Tears (LP: Super Colossal – 2006)

Μία πολύ αξιόλογη σύνθεση που δίνει μία πρώτη βασική εικόνα του Satriani. Καλή για εισαγωγή στον καλλιτέχνη για αρχάριους, αν και έρχεται από μία αρκετά ώριμη και κατασταλαγμένη φάση της καριέρας του όπου η τεχνική και η μελωδία άρχισε να υπερισχύει της ταχύτητας και του εντυπωσιασμού. Στο video από το Satriani Live! του 2006.
8. Summer Song (LP: The Extremist - 1992)

Μία καλοκαιρινή μελωδία του μακρινού ’92. Ο Satriani με πλούσια κόμη σε ένα βίντεο τυπική «αμερικανιά». Δυνατά αυτοκίνητα να καταστρέφονται άσκοπα και γνωστοί χαρακτήρες της αμερικανικής κοινωνίας (ή τουλάχιστον της κοινωνίας που πολύ συχνά παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ). Ίσως η εμφάνιση που τον φέρνει, οπτικά τουλάχιστον, πιο κοντά στην ιταλική του ρίζα.7. Love Thing (LP: Crystal Planet – 1998)

Μία μπαλάντα (!?!?) από έναν καλλιτέχνη που δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι αργό και μελαγχολικό. Όμως καταφέρνει να κατεβάσει ταχύτητα και να γίνει εξίσου μελωδικός και αξιοπρόσεκτος όσο και στις πιο γρήγορες συνθέσεις του.6. If I could Fly (LP: Is There Love in Space? – 2004)

Αν σας θυμίζει κάτι από Coldplay, δεν έχετε άδικο... Από κάπου πρέπει να προέρχεται η έμπνευση και γιατί να μην προέρχεται από τον καλύτερο, σκέφτηκε η βρετανική μπάντα. Ανεξάρτητα όμως από το αν όντως προήλθε από εκεί η δική τους επιτυχία, η σύνθεση είναι από μόνη της ένα ακόμα χαρακτηριστικό σημείο του Satriani. Ακροβασίες πάνω στα τάστα σε χορταστικές δόσεις και μία μελωδία που συγκινεί. Το βίντεο είναι από ένα σχετικά πρόσφατο (2015) live στην Ολλανδία.5. Flying in a Blue Dream (LP: Satriani Live! – 2006)

Η συγκεκριμένη εκτέλεση της σύνθεσης (αρχική παρουσία στο Flying in a Blue Dream του 1989) είναι από τις αξιολογότερες ζωντανές στιγμές του Joe Satriani που ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν. Είναι θαυμαστή η ακρίβεια της εκτέλεσης της σύνθεσης αλλά και η υποδειγματική τεχνική. Από την άλλην βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε την ιδιότητα του καλλιτέχνη ως καθηγητή κιθάρας.4. Always With Me, Always With You (LP: Surfing with the Alien – 1987)

Απαλή και μελωδική σύνθεση, ίσως όχι αυτό που θα περίμενε κανείς από τον καλλιτέχνη. Παραμένει όμως ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Surfing with the Alien πίσω στο μακρινό 1987. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει φτάσει τα 30 χρόνια και μοιάζει γραμμένο μόλις εχθές.3. Rockin’ in the Free World (LP: G3: Rockin' in the Free World – 2003)

Το project G3 το οποίο εμπνεύστηκε και στο οποίο έδωσε ζωή ο Satriani είχε την λογική τριών καλλιτεχνών που με τις κιθάρες τους θα μάγευαν τον κόσμο σε συναυλίες. Σε μία από τις κορυφαίες στιγμές τους στο stage, σε μία κλασική σύνθεση του Neil Young δείχνουν τι μπορούν να κάνουν τρείς κιθαρίστες σε μία σκηνή. Μπορεί ο Malmsteen να ακούγεται κάπως εκτός της τριάδας, αλλά παραμένει κορυφαίος.2. Satch Boogie (LP: Surfing with the Alien – 1987)

Ένα τρίλεπτο κομμάτι με κιθάρα ίσως φανεί μικρό. Όμως η δεξιοτεχνία του Satriani κάνει αυτά τα τρία λεπτά μαγευτικά. Γρήγορο, νευρικό σαν παγιδευμένο άλογο, σε βάζει σε μία συνεχή ένταση και ρυθμό. Θεωρείται γενικά ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στην κιθάρα. Εδώ το απολαμβάνουμε live.1. Surfing with the Alien (LP: Surfing with the Alien – 1987)

Από τις πρώτες συνθέσεις του, και για τον υπογράφοντα η καλύτερη. Η επιτομή της κιθάρας μέσα σε λιγότερο από τεσσεράμισι λεπτά. Απολαυστικός, καινοτόμος, κάνει τον ακροατή να αναρωτιέται πως έγινε δυνατόν να συνδυαστούν όλες αυτές οι μελωδίες και οι ήχοι και να συνδυαστούν αρμονικά σε μία σύνθεση. Αν επιλέξετε να ακούσετε μόνο ένα δείγμα του Satriani, θα πρέπει σίγουρα να είναι αυτό. Αξίζει να το απολαύσει κανείς σε μία από τις συναυλίες του.
του Παύλου Συμεωνίδη