Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

Best 10 - JOAN BAEZ


Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018


 

joan baezΗ Joan Baez ανήκει σε εκείνα τα ελάχιστα ονόματα στα οποία ο κάθε άνθρωπος που ακούει μουσική, είτε αυτή λέγεται rock ή metal, είτε λαϊκή ή pop πρέπει να σκύβει το κεφάλι με σεβασμό. Η μελωδική folk φωνή της είναι κάτι το ονειρικό, ενώ η αντίθεση της εύθραυστης παρουσίας της με τη δυναμικότητα των στίχων που ερμηνεύει είναι αξιοπρόσεκτη. Μία καλλιτέχνης στις επάλξεις του κοινωνικού αγώνα, μία τραγουδίστρια στρατευμένη στην προσπάθεια για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο. Η σχέση της με τον Bob Dylan έχει καταγραφεί πολλάκις και έχει τυλιχτεί σε ένα πέπλο μυστηρίου και παραφιλολογίας. Στα 77 της χρόνια η φωνή της ακόμα μαγεύει. Δύσκολο έργο το να διαλέξεις 10 τραγούδια από μία δισκογραφία που ξεκινάει το 1960, αλλά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πιο σημαντικά.10. House of the Rising Sun (LP: Joan Baez, 1960)

H λίστα ξεκινάει με ένα κλασικό folk τραγούδι (πως θα γινόταν αλλιώς όταν αναφερόμαστε στην Baez;). Μία σύνθεση που έχει γίνει ευρύτερα γνωστή με τους Animals, εδώ σε μία κλασική εκτέλεση από την Baez, που κρατάει την αρχική λογική της θεματολογίας και της ατμόσφαιρας του τραγουδιού. Ερμηνευμένο από πολλούς καλλιτέχνες αλλά εδώ το απολαμβάνουμε από την βελούδινη φωνή της Joan Baez.9. A Hard Rain's A Gonna Fall (LP: Farewell Angelina – 1965)

Αυτή η εκτέλεση της σύνθεσης του Bob Dylan (ποιού άλλου;) δείχνει τις αξιοπρόσεκτες φωνητικές ικανότητες της Joan. Το μοναδικό της vibrato και η καθαρότητα της άρθρωσής της έκαναν περιττή την πολύπλοκη ενορχήστρωση. Πάντως από τη μέση του τραγουδιού και μετά μιμείται υπέροχα τη φωνή και τον τρόπο τραγουδιού του Dylan.8. Plaisir D'Amour (LP : Joan Baez, Vol. 2 – 1961)

Και μία έκπληξη! Ένα Γαλλικό ερωτικό τραγούδι γραμμένο στα 1784 (ναι, σωστά διαβάσατε, χίλια ΕΦΤΑΚΟΣΙΑ ογδόντα τέσσερα), στο οποίο η Baez προσάρμοσε μία δική της, πιο ελεύθερη μετάφραση. Στο βίντεο μία μοναδική συνύπαρξη της Joan Baez με την Νανά Μούσχουρη στη ζωντανή εκτέλεση αυτής της σύνθεσης.7. Amazing Grace (LP: From Every Stage – 1976)

Όλες οι φωνητικές της αρετές σε ένα τραγούδι. Ένα μοναδικό spiritual τραγούδι, με μοναδική χροιά στο οποίο η καλλιτέχνης δείχνει όλη την ευαισθησία της και μία μοναδική θρησκευτικότητα παρακινώντας ταυτόχρονα το κοινό να την συνοδεύσει a capella.6. Love Is Just A Four-Letter Word (LP: Any Day Now – 1968)

Τραγούδι που έγραψε ο Bob Dylan και πριν προλάβει να το ολοκληρώσει η Baez ήδη το τραγουδούσε. Μάλιστα στο ντοκιμαντέρ για την περιοδεία του Bob Dylan στην Αγγλία το 1965 Don’t Look Back, η Joan Baez εμφανίζεται να λέει στον μεγάλο συνθέτη, ακούγοντας την μισοτελειωμένη σύνθεση: «Αν το ολοκληρώσεις, εγώ θα το ηχογραφήσω σε δίσκο». Και ευτυχώς για εμάς κράτησε την υπόσχεσή της.5. Let It Be (LP: Blessed Are... – 1971)

Ίσως ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια την σύγχρονης μουσικής. H Baez παίρνει την κλασική σύνθεση των The Beatles και της δίνει μία νέα μορφή. Η στρατευμένη λογική της, ανανεώνει το τραγούδι, ενώ η μελωδική φωνή της αναδεικνύει τους στίχους. Σίγουρα μία από τις καλύτερες στιγμές της.4. We Shall Overcome (LP: Joan Baez In Concert, Part 2 – 1963)

Ένα αρχικά spiritual τραγούδι αλλά με έντονη επαναστατική χροιά και διάθεση. Μία από τις αγαπημένες της μελωδίες που στη δεκαετία του ’70 απέκτησε νέα ζωή, μέσω της Baez και ενέπνευσε πολλούς νέους να προσπαθήσουν να κάνουν την διαφορά στη ζωή τους αλλά και στον κόσμο.3. Me And Bobby McGee (LP: Live Europe ’83 – 1984)

Σύνθεση την οποία έκανε γνωστή η μοναδική και αδικοχαμένη Janis Joplin γραμμένη από τον Kris Kristofferson. Τραγούδι για δύο περιπλανώμενους, θέμα πολύ οικείο την δεκαετία του ’70. Ένα ζευγάρι ταξιδεύει στον αμερικανικό νότο και μετά την Καλιφόρνια χωρίζουν. Μελαγχολικό θέμα, ότι πρέπει για να το απολαύσει κανείς από την Baez.2. The Night They Drove Old Dixie Down (LP: Blessed Are... – 1971)

Τραγούδι των The Band το οποίο όμως έμελε να το κάνει γνωστό η Baez. Αναφέρεται σε έναν απογοητευμένο Νότιο πολεμιστή την τελευταία χρονιά του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου που αντιμετωπίζει την ήττα. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τραγουδίστριας, κυκλοφόρησε και σε single και έφτασε μέχρι το δυσθεώρητο Νο 3 στο Billboard.1. Diamonds and Rust (LP: Diamonds and Rust – 1975)

Απλά μαγικό. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά γι αυτό το τραγούδι και για το αν αφορά τη σχέση της με τον Dylan ή όχι. Απλά δείτε το video και ίσως καταλάβετε περισσότερα για μία θυελλώδη σχέση και για τη λογική εκείνων των χρόνων. Αν σας αρέσει η εκτέλεση των Priest αυτή θα σας δώσει την πραγματική προοπτική των στίχων. Κατά την ταπεινή μου άποψη ένα από τα 10 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Μία κιθάρα και μία φωνή, απλά τελειότητα.

By far the most talented, crazy person I’ve ever worked with…
του Παύλου Συμεωνίδη