Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

A Song For The Weekend - I Love Rock 'n Roll (The Arrows)


Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

 


i love rock 'n roll - the arrows

Τίτλος: I Love Rock ’n Roll
Καλλιτέχνης: The Arrows
Έτος: 1975
Single: I Love Rock ’n Roll
Συνθέτες: Alan Merrill, Jake HookerΤο 1975 οι Alan Merrill και Jake Hooker, τραγουδιστής και κιθαρίστας αντίστοιχα του βρετανικού συγκροτήματος The Arrows (1974-1977), γράφουν ένα τραγούδι που έμελλε να γίνει ο ύμνος των απανταχού rockers. Ο λόγος για το I Love Rock ’n Roll το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν το διασκεύασε η Joan Jett and The Blackhearts. Όμως τι θα γινόταν εάν οι Rolling Stones δεν είχαν γράψει νωρίτερα το It’s Only Rock ’n Roll (But I Like It);

Ο Merrill παρακολουθώντας τους Rolling Stones να παίζουν το It’s Only Rock ’n Roll στην τηλεοπτική εκπομπή Top of the Pops και γνωρίζοντας πως το συγκρότημα συναναστρέφεται με τον πρίγκηπα Rupert Lowenstein και με ανθρώπους του jet set αισθάνθηκε πως με αυτό το τραγούδι απολογούνταν προς όλους αυτούς τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες που σαφώς δεν είχαν καμία σχέση με τον κόσμο της rock. «Ωραία σας αρέσει η rock ’n’ roll. Και μετά; Τι κάνετε γι αυτό;», αναρωτήθηκε ο Merrill και αμέσως καταπιάστηκε με τη δημιουργία του τραγουδιού, θεωρώντας πως έτσι αντιδρά στον «αριστοκρατικό» κόσμο των Rolling Stones.

Αν κρίνουμε όμως από τους στίχους δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο ιδιαίτερο ίχνος αντίδρασης. Τυπική θεματολογία για εκείνη την εποχή, εξελίσσεται γύρω από το φλερτ ενός νεαρού ζευγαριού που συναντιέται σ ένα μπαρ και ακούει κάποιο hit να παίζει στο juke box. Το ρεφρέν της “σεναριακής” επιτυχίας περιλαμβάνει το στίχο “I love rock ’n roll” που το τραγουδάει το ζευγάρι φλερτάροντας. Ο Merill θεώρησε φαεινή ιδέα να βάλει το ρεφρέν του τραγουδιού ως ρεφρέν της σεναριακής επιτυχίας. Χαρακτήρισε μάλιστα την κίνηση αυτή «a hit within a hit». Αργότερα απογοητεύτηκε όταν ο κόσμος δεν μπόρεσε να την αντιληφθεί και λάτρεψε το τραγούδι μόνο για τη μελωδία και τον “πιασάρικο” ρυθμό του.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κυκλοφορήσει ως B-side της μπαλάντας Broken Down Heart από την RAK Records. Και αυτό γιατί ο Mickie Most, διευθυντής της εταιρείας, είχε μια ιδιαίτερη προτίμηση στις μπαλάντες και στα blues. Η γυναίκα του Most άκουσε το τραγούδι, πίστεψε στη δυναμική του και παρότρυνε στο σύζυγό της να αντιστρέψει τις πλευρές της κυκλοφορίας. Η κίνηση αποδείχθηκε σωτήρια για το τραγούδι δίνοντάς του την αναγνώριση.

Στα πλαίσια της προώθησής του κι ενώ οι The Arrows είναι καλεσμένοι της τηλεοπτικής εκπομπής Pop 45, η τηλεοπτική παραγωγός Muriel Young ενθουσιασμένη τους αναθέτει την παρουσίαση εβδομαδιαίου show. Η ονομασία αυτού, The Arrows Show. Έτσι λοιπόν, από το Μάρτη του 1976 και για δύο τηλεοπτικές σεζόν το συγκρότημα παίζει τα δικά του τραγούδια και ταυτόχρονα παρουσιάζει μέσω συνεντεύξεων συγκροτήματα και καλλιτέχνες της εποχής (Marc Bolan, The Drifters, Slade, Pilot είναι ενδεικτικά κάποια από τα ονόματα που πέρασαν απ αυτή).  

Εκείνη την εποχή (1976) η Joan Jett περιοδεύει στην Αγγλία με τις The Runaways και κατά τύχη παρακολουθεί την εκπομπή και τους The Arrows να παίζουν το I Love Rock ’n Roll. Η περιπέτεια που είχε η ηχογράφησή του αξίζει να αναφερθεί σε διαφορετικό άρθρο. Το αποτέλεσμα είναι πως εν έτη 2017 όταν ακούγεται, η ένταση ανεβαίνει και το ‘i love rock ’n roll’ ακούγεται χορωδιακά και ας μην έχουμε αντιληφθεί ακόμη τη «φαεινή κίνηση» του Merrill.  
.
της Κατερίνας Μπουδούρη