Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

A Song For The Weekend - Cortez the Killer (Neil Young)


Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

 neil young zuma


Τίτλος: Cortez the Killer
Καλλιτέχνης: Neil Young
Έτος: 1975
Δίσκος: Zuma
Συνθέτης: Neil Young (στίχους & μουσική)


Ο Neil Young δεν ολοκλήρωσε ποτέ το σχολείο. Το παράτησε για να αφοσιωθεί στη μουσική και στην καριέρα του. Πριν όμως κάνει αυτό, κατά τη διάρκεια του μαθήματος Ιστορίας, πρόλαβε να μάθει για τον Hernan Cortes, τον Ισπανό conquistador (μτφ: κατακτητής), ο οποίος ευθύνεται για την πτώση της Αυτοκρατορίας των Αζτέκων, και την προσάρτηση πολλών εδαφών του σημερινού Mexico, υπό τον Βασιλιά της Castile στις αρχές του 16ου αιώνα. Σε αυτόν αναφέρεται κατά κύριο λόγο το συγκεκριμένο τραγούδι.

Το συγκεκριμένο τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο Zuma, που κυκλοφόρησε ο Neil Young με το συγκρότημα Crazy Horse που τον συνόδευε εκείνα τα χρόνια. Οι Crazy Horse ήταν ένα συγκρότημα που φτιάχτηκε ως μπάντα του Neil Young, και που στην πορεία απέκτησε τη δική της δισκογραφία, στην οποία ανά περιόδους συμμετείχε και ο Neil Young.

Το Cortez The Killer θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Neil Young. Από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το εισαγωγικό του solo. Κρατάει πάνω από 3 λεπτά, και αφού ολοκληρωθεί ακούγονται οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού. Στη συνέχεια ακολουθείται από άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια solo, πριν το δεύτερο μέρος των στίχων. Και ολοκληρώνεται (ω, τι έκπληξη) με ένα ακόμα μικρό solo.

Ο Neil Young δεν θεωρήθηκε ποτέ και από κανέναν ως κάποιος δεξιοτέχνης της κιθάρας. Στο συγκεκριμένο τραγούδι όμως, τα απλά solos του (και σε κάποια σημεία απλοϊκά), δίνουν μία ιδιαίτερη αίσθηση στο τραγούδι. Ο αργός ρυθμός του, οι Crazy Horse που στήνουν τη δομή του τραγουδιού με πολύ μινιμαλιστικό τρόπο, αφήνουν τον απαραίτητο χώρο για τον Young. Και από την πλευρά του, ο Young δεν πνίγει το τραγούδι με νότες. Χρησιμοποιεί με πολύ έξυπνο τρόπο τους χώρους.

Το παράδοξο στους στίχους του τραγουδιού, είναι η τελευταία στροφή. Ενώ το υπόλοιπο τραγούδι αφηγείται την ιστορία του Cortes στο 3ο πρόσωπο, στην τελευταία στροφή ο Young χρησιμοποιεί το πρώτο πρόσωπο. Πιθανές ερμηνείες υπάρχουν πολλές. Μπορεί ο Young να θυμήθηκε την Carrie Snodgress, από την οποία είχε χωρίσει πρόσφατα. Μπορεί να αναφέρεται στην σύμβουλο και σύντροφο του Cortes, την La Malinche. Μπορεί να αναφέρεται στον κύριο ναό των Αζτέκων, τον Temple Mayor, στον οποίο οι Αζτέκοι αναφέρονταν με το θηλυκό γένος. Πάντως, ο ίδιος ο Neil Young έχει δηλώσει στην βιογραφία του: "What the fuck am I doing writing about Aztecs in "Cortez the Killer" like I was there, wandering around? 'Cause I only read about it in a few books. A lotta shit I just made up because it came to me." 

του Μάρκου Σκυριανού