Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

45Rats - Gazer


Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

 

45rats - gazer45Rats
Gazer
Instrumental Heavy Rock
Self Released

Ελλάδα

Tracklist:
1. 5-29 (4:04)
2. Overdraw (03:22)
3. Gazer (05:52)
4. Jailtrain (05:59)
5. Mark it Zero (02:43)
6. Virus (06:04)
7. Powerstroke (03:17)
8. Electric (06:11)

Οι 45Rats είναι μια τριμελής instrumental heavy rock μπάντα από την Αθήνα. Δημιουργήθηκε το 2008 και αποτελείται από τους: Efthimis (κιθάρα), Dam (drums, percussions) και Kavaldi (μπάσο). Επηρεασμένοι από τη δεκαετία του ’70, συνθέτουν μουσική η οποία διαθέτει heavy rock riffs και μελωδίες. Το Δεκέμβριο του 2010 ηχογράφησαν και αργότερα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP με τίτλο First Gear το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από τους fans. Προς το τέλος του 2012, μετά από πολλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα και ανοίγοντας για ονόματα όπως: Samsara Blues Experiment, Kadavar, Radio Moscow, Baby Woodrose, Orange Goblin, Mars Red Sky, το συγκρότημα δέχεται πολύ θετικές κριτικές με αποτέλεσμα την κυκλοφορία του πρώτου τους full-length  album Electric κάνοντας τη μουσική τους πιο δυνατή και ολοκληρωμένη. Αξιοσημείωτο είναι ότι το opening track του δίσκου Double Cut, επιλέχθηκε από το αμερικανικό περιοδικό GQ ως soundtrack στο promo video της φωτογράφησης του ηθοποιού Michael Fassbender.

Ο δίσκος καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασής του, σου μεταδίδει με ευκολία αυτό που πρεσβεύει η μπάντα, τον ήχο δηλαδή των ’70s. Από το πρώτο κιόλας τραγούδι καταφέρνει να σε βάλει σε αυτό το κλίμα και σε κρατάει μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Τα τραγούδια τα οποία ξεχώρισα είναι αρκετά. Το 5-29 διαθέτει ωραία riffs, ρυθμό και εξαιρετικό solo με wah. Το Overdraw είναι παρόμοιο, με ελαφρώς πιο γρήγορο ρυθμό και μάλιστα μου θύμισε αρκετά Whitesnake από τους πρώτους δίσκους τους. Το ομότιλο κομμάτι είναι λίγο πιο ήπιο ρυθμικά, όμως έχει ξεχωριστό ρεφρέν και μελωδία, ενώ στο outro πατάνε... γκάζια! Το Mark It Zero είναι γεμάτο ενέργεια και έκρηξη! Το ευχαριστιέσαι αρκετά το συγκεκριμένο. Η ευχάριστη έκπληξη στο δίσκο ήταν το Jailtrain το οποίο είναι το μοναδικό τραγούδι που έχει φωνητικά και μάλιστα από τον Zannis Psilopoulos (Contra Limit, The Buzzdealers). Εκρηκτικό τραγούδι με καταπληκτική φωνή.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό δίσκο, με παραγωγή υψηλού επιπέδου και ήχο που δεν χωράει αμφιβολία πως θα λατρέψεις. Είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρον instrumental δίσκος που έχω ακούσει από νεοσύστατο σχήμα και αυτό με κάνει να περιμένω πως θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες δουλειές στο μέλλον.
του Πέτρου Σοφιανίδη