Ροκ Περιοδικό - info@feelarocka.com

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τους TURISAS


Σάββατο 5 Μαΐου 2018

 

turisas top


Οι Turisas δημιουργήθηκαν το 1997 με το όνομα Koylio στην πόλη Hameelinna. Eιναι μια μπάντα που παντρεύει το folk και τη metal με το αποτέλεσμα να είναι επικό. Θεματολογία ηρωική με μάχες, πάθη και φωτιά. Battle Metal το ορίζουν οι ίδιοι, οπότε πως να διαφωνήσουμε;

Επισκέπτονται τη χώρα μας για πρώτη φορά για συναυλίες στις 4 και 5 Μαΐου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Υπάρχουν 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τους Turisas πριν τους τιμήσεις με την παρουσία σου, και πριν στο ανταποδώσουν με ένα πολύ δυνατό live.10. To οριστικό όνομα της μπάντας δόθηκε το 1998 και προέρχεται από τον Iku Turso, ένα θαλάσσιο τέρας που παράλληλα λατρευόταν ως Θεός του πολέμου από τους αρχαίους Φινλανδούς.

9. Είναι γνωστοί για την προτίμησή τους σε solo από βιολί, έναντι της κιθάρας.

8. Ο κιθαρίστας τους Georg Laakso το 2004 μαχαιρώθηκε 6 φορές σε μπαρ χωρίς όμως να τραυματιστεί σοβαρά. Δεν είχε την ίδια τύχη ενάμιση χρόνο αργότερα, όταν εξαιτίας ενός σοβαρού αυτοκινητιστικού ατυχήματος καθηλώθηκε σε αναπηρικό καρότσι, χάνοντας τη δυνατότητα να παίξει κιθάρα έκτοτε.

7. Ο πληκτράς Antti Ventola το 2007 αποχώρησε από τους Turisas στέλνοντας απλά ένα γραπτό μήνυμα στο forum της μπάντας.

6. Τον Ιανουάριο του 2008 ο ακκορντεονίστας τους Jame Lisko Makinnen εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στο Amsterdam με αποτέλεσμα για τις υπόλοιπες τέσσερις συναυλίες της περιοδείας να χρειαστεί session ακορντεονίστας.

5. Το concept album The Varangian Way μιλάει για μια ομάδα Σκανδιναβών που ταξίδεψαν από την περιοχή του Kiven Rus στη σημερινή Λευκορωσία και Ουκρανία μέσα από τους ποταμούς της περιοχής για να φτάσουν στην τότε Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στο επόμενο album τους Stand Up And Fight, από το 4ο τραγούδι βένετοι! - πράσινοι! ως το The Bosphorus Freezes Over, oι στίχοι παραπέμπουν στις τελευταίες στιγμές της Βασιλεύουσας πριν την άλωση μέσα από την οπτική πλευρά της Βαράγγειας Φρουράς, των Βίκινγκ μισθοφόρων υπερασπιστών της. Δεν ήταν η μόνη φορά όμως, το 2013 κυκλοφόρησαν τραγούδι με τίτλο The Greek Fire και παραπομπές στην Αρχαία Ελλάδα.
4. Ως τραγούδι το Stand Up And Fight είναι ακόμη δωρεάν διαθέσιμο εδώ και δέκα χρόνια στο επίσημο website των Turisas.

3. To 2008 κυκλοφόρησαν το documentary της μπάντας, A Finnish Summer With Turisas, το οποίο περιλαμβάνει ένα ολόκληρο setlist από τραγούδια τους από διάφορες συναυλίες εκείνου του καλοκαιριού, ελάχιστες συνεντεύξεις και επτά λεπτά bloopers.

2. Από το 2012 μπασίστας στους Turisas είναι ο Jesper Anstasiadis με ελληνική καταγωγή.

1. Ευρύτατα γνωστοί έγιναν από την ευρηματική διασκευή τους στο Rasputin των Θεών της disco, Boney M. Δεν λείπει από καμία συναυλία τους, ενώ έχει γυριστεί και ανάλογο videoclip.


του Βασίλη Χριστοφορίδη